Taekwondo

Na turniru u Sofiji Nedžad Husić se kvalifikovao na Olimpijske Igre u Tokiju

nedzad husic (1)

Na kvalifikacijama su također nastupili i Marija Štetić i Dinko Šegedin, ali nisu se uspjeli kvalifikovati

Bosna i Hercegovina imat će predstavnika na Olimpijskim igrama u Taekwondou. Na kvalifikacionom turniru koji se održava u Sofiji Nedžad Husić ostvario je tri pobjede i plasman u finale, a samim tim i nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U prvom meču Husić je savladao predstavnika Bjelorusije sa 16:1, u drugom je bio bolji od predstavnika Grčke sa 12:4, dok je u polufinalnoj borbi bio bolji od Izraelca sa 29:7. U finalnom meču Husić se bori protiv predstavnika Turske, ali bez obzira na rezultat ima normu za nastup na Olimpijskim Igrama u kategoriji do 68 kilograma.

Na kvalifikacijama su također nastupili i Marija Štetić i Dinko Šegedin, ali nisu se uspjeli kvalifikovati. Štetić je u prvom meču bila bolja od predstavnice Češke sa 13:2, ali je u drugom poražena od predstavnice “RTA”(Refugee Olympic Team) tima. Dinko Šegedin se u prvom meču borio protiv predstavnika Sjeverne Makedonije, te je poražen sa 17:9.

Nakon nedavno osvojena dva srebra na Evropskom prvenstvu za seniore, koja su osvojili Husić i Štetić, ovo je najveći uspjeh u historiji taekwondo sporta u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Taekwondo saveza BiH.