Hoće li se uključiti i SIPA

FK Sarajevo: Premijer liga BiH od sada pod nadzorom UEFA i FIFA

fk sarajevo (2)

Nakon što je sudija iz Banje Luke i jučer oštetio tim sa Koševa, iz FK Sarajevo danas je poslano saopćenje za javnost

Navijači i javnost ponovo su imali priliku svjedočiti nizu nelogičnih sudijskih odluka, ovaj put u utakmici FK Tuzla City – FK Sarajevo odigranoj na stadionu Tušanj u okviru 29. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju FK Sarajevo i dodaje:

– Meč je završen rezultatom 1-1 što je vjerovatno i najrealniji ishod, a svi koji su gledali susret znaju da je uslijed niza, u najmanju ruku spornih odluka službenih lica, rezultat pao u drugi plan.

Dva najupečatljivija momenta utakmice su svakako direktni crveni karton za Oremuša u 49. minuti susreta nakon faula poput onih koje su igrači FK Tuzla City ponavljali tokom čitavog susreta bez iste sankcije, te prekršaj nad Hebibovićem u kaznenom prostoru u 84. minuti nakon kojeg nije dosuđen jedanaesterac.

Cilj FK Sarajevo svakako nije konstatovanje da bi bez isključenja Oremuša ili sa dosuđenom najstrožijom kaznom rezultat bio drugačiji, već isključivo da niz događaja koji se ponavljaju iz kola u kolo u okviru m:tel Premijer lige BiH, iz nekog razloga neprestano idu na štetu FK Sarajevo i nekolicine drugih klubova. Nekoliko predstavnika lokalnih, ali i regionalnih medija jasno je sugerisalo da se to radi u cilju favorizovanja jednog tima u aktuelnoj takmičarskoj sezoni.

FK Sarajevo ne planira dalje komentarisati stanje i osvojene bodove drugih klubova, već nastaviti intenzivno raditi na procesu unaprijeđenja rada kluba, kako na terenu, tako i u drugim segmentima. FK Sarajevo je svjestan činjenice da se već sada stanje u ligi nezvanično karakteriše kao “Calciopoli 2”.

Kao što je prethodno izjavljeno, FK Sarajevo neće biti nijemi posmatrač, te smo optimistični radi činjenice da će od sada nastavak lige biti pod stalnim monitoringom FIFA-e i UEFA-e u cilju zaštite integriteta takmičenja.

Pored toga, FK Sarajevo moli sve navijače da se pridruže i daju svoj doprinos. U slučaju da ste primjetili bilo kakve nepravilnosti, pozivamo vas da dostavite anonimnu prijavu putem platforme UEFA INTEGRITY ili FIFA Integrity aplikacije.