Pokrenut inspekcijski nadzor

Naselje „Bulevar“ pod lupom inspekcije: Memićeve dozvole za gradnju bez pokrića?

FullSizeRender (1)

Četiri inspekcije ušle u kompleks jer objekat ne posjeduje niz dozvola. Firmu „Bulevar“ osnovao „Tibra Pacific“ 2018. godine, iste godine kada je od Općine Ilidža dobila odobrenje za gradnju

PIŠE: Amil DUČIĆ

Kantonalna inspekcija u Sarajevu pokrenula je inspekcijski nadzor u ogromnom stambeno-poslovnom kompleksu na Stupu, rezidecijalnom naselju „Bulevar“ koje niče tik uz glavnu saobraćajnicu, a koje je još uvijek u izgradnji, saznaje Fokus.ba.

Naime, Ured za borbu protiv korupcije KS uputio je obimnu dokumentaciju Skupštini KS u kojoj se navodi da je Kantonalna inspekcija zaštite okoliša povodom zatupničkog pitanja zastupnice Danijele Kristić pokrenula inspekcijski nadzor jer je utvrđeno da investitor ne posjeduje okolinsku dozvolu.

Nadalje, Kantonalna urbanistička-građevinska inspekcija utvrdila je da nije evidentirana saglasnost KJKP Vodovod i kanalizacija na glavni projekat priključne kanalizacione mreže za lamele A1, A2, A3, A4, A5, A6, B1, B2 i B3.

KJKP Vodovod i kanalizacija utvrdilo je da investitor nije okončao radove izgradnje kanalizacione mreže, dok su nadležene službe utvrdile da je izvođač samovoljno izvršio priključenje na postojeći fekalni kanal u ulici Stupska.

Kantonalna komunalna inspekcija je utvrdila da nije jasno kako je Komisija za tehnički prijem, koju je imenovala Općina Ilidža, mogla dati odobrenje bez da je izvršena provjera priključka na komunalnu infrastrukturu.

Bivši načelnik Općine Ilidža Senaid Memić

Gradnja navedenog objekta odobrena je kompaniji „Bulevar“ sa adresom Stupska b,b, u 2018. godini, dakle za vrijeme mandata sada već bivšeg načelnika Senaida Memića, koji je je postao bh. ambasador u Maleziji. Sam Memić je te godine u izjavi za portal Akta javnost izvijestio da su počeli radovi navedenog objekta na osnovu rješenja Službe za prostorno uređenje Općine Ilidža. Rješenje o pripreminim radovima dato je na osnovu urbanističkih saglasnosti.

Inače, kompaniju „Bulevar“ osnovala je kompanija „Tibra Pacific” koja je već izgradila ogromne komplekse na tom području, a koji su kao takvi već izazvali dosta reakcija u javnosti. Zanimljivo je da je kompanija „Bulevar“ registrovana 14. jula 2018. dakle iste godine kada joj je od Općine Ilidža dato odobrenje da gradi ogromni kompleks na Stupu.

U dokumentaciji Ureda za borbu protiv korupcije odaslanoj Skupštini KS, istaknuto je da je Služba za prostorno uređenje Općine Ilidža (za vrijeme Memićevog mandata) izdala investitoru upotrebne dozvole, dok je općinska komisija za vršenje tehničkog pregleda radova konstatirala da su svi radovi izvedeni stručno i u skladu sa propisima.

Sva ta rješenja datiraju iz prošle ili pretprošle godine, međutim oni se sada dovode u pitanje, nakon gore spomenutih nalaza kantonalne inspekcije te KJKP Vodovod i kanalizacija. Treba još naglasiiti da za poslovne objekte lamela C2, C3, C4, C5, C6, C7 (kolektivno stanovanje), kako je navedeno u aktu Ureda za borbu protiv korupcije, nisu izdate upotrebne dozvole.

Portal Fokus.ba uputio je zvaničan upit upravi kompanije „Bulevar“ kako bi saznali i njihov stav po ovom pitanju. No, osim potvrde da je upit zaprimljen, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore. Svakako, njih ćemo objaviti kada ih dobijemo.