Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

71. na svijetu

Najbolja bh. biciklistkinja Lejla Tanović nakon historijske sezone: Cilj je plasman na Olimpijske igre

lejla-tanovic-biciklistkinja (1)

Najuspješnija bh. biciklistkinja govorila je za Fokus.ba o prošloj sezoni i ciljevima u predstojećoj

Jedanaestruka državna prvakinja i četverostruka balkanska prvakinja Lejla Tanović, najuspješnija bh. biciklistkinja sezonu je završila na 71. mjestu svjetske ranking liste.

U protekloj sezoni nastupila je na 24 utrke te ostvarila 6 pobjeda na UCI utrkama što je rekord naše države kada je u pitanju broj pobjeda na utrkama svjetske biciklističke federacije.

Možeš li nam rezimirati prethodnu sezonu, koji su najveći uspjesi koje si postigla?

Izuzetno sam zadovoljna proteklom sezonom, to je ustvari rezultatski moja najbolja sezona u profesionalnoj karijeri. Iako sam nastupila na izuzetnom velikom broju utrka uspjela sam održati visoku formu tokom čitave sezone.

Pored četvrte uzastopne balkanske titule veoma mi je draga pobjeda sa UCI S2 etapnoj utrci u Banjoj Luci. Publika me bodrila i davala zaista sjajnu podršku tokom svih pet etapa. Treće mjesto na etapnoj utrci u Costa Blanca i šest mjesto u Chelvi, na jednoj od najprestižnijih svjetskih utrka, su nešto što će mi dugo ostati u sjećanju.

Kad počinje nova sezona? Koji su tvoji ciljevi za predstojeću kampanju?

Naredna sezona starta veoma rano, odnosno u februaru mjesecu kada ću nastupiti na dvije izuzetno zahtjevne utrke u Španiji.

S obzirom da je naredne godina Olimpijada, dat ćemo sve od sebe da prikupimo dovoljan broj bodova i ostvarimo plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Samim tim planiramo nastupiti na što većem broju utrka, jedan od ciljeva je odbrana balkanske titule i plasman u prvih 40 na utrkama svjetskog kupa.

Koliko su zdrava prehrana i zdrav način života bitni za sportske uspjehe?

Zdrav način života uz zdravu prehranu su krucijalni za postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Dovoljan unos vode tokom treninga i utrka je nešto čemu posvećujem mnogo pažnje tako da je svakodnevna konzumacija dovoljne količine vode jedan od ključnih aspekata zdravog načina života.

Iz tog razloga sam izuzetno ponosna što sam ambasador brenda Vivia kompanije Vitinka, domaćeg proizvođača vode. Zajedno smo osmislili projekat promocije zdravog načina života u kojem ćemo osnovnim školama širom države predstaviti značaj bavljenja fizičkom aktivnošću, zdravih prehrambenih navika kao i svakodnevnog konzumiranja vode.