Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolji bh. kuglaši otputovali na Svjetsko prvenstvo

kuglasi

Muška i ženska seniorska reprezentacija BiH učestvuje na Svjetskom prvenstvu u kuglanju koje se od 19. do 27. maja održava u njemačkom gradu Dettenheimu. Kuglaši se nalaze u grupi sa reprezentacijama Austrije, Hrvatske i Italije, dok su kuglašice u grupi sa Italijom, Češkom i Crnom Gorom.

U prvom kolu najbolji bh. kuglaši igrali su utakmicu sa favoriziranom Austrijom i na kraju upisali minimalan poraz 3:5 (3709 – 3733 oborenih čunjeva). Bila je to najzanimljivija utakmica dana, te je pobjednik odlučen u posljednjim hicima. Reprezentacija BiH oborila je i državni rekord, a za ekipu su nastupali: Darko Lotina 630 oborenih čunjeva, Muamer Bešić 653, Miodrag Trklja 590, Dinko Dundić 603, Marko Trklja 607, Ivan Petric 626.

“Moram biti zadovoljan igrom i borbenošću igrača, a o igri najbolje govori podatak da smo oborili nacionalni rekord. Naglasio bih da smo nastupili sa najmlađom reprezentacijom od kad nastupamo na svjetskim prvenstvima. Samo riječi hvale imam za moje izabranike”, istaknuo je Đorđe Paštar, selektor reprezentacije BiH, koji je dodao da selekcija nije putovala kompletna, budući da je zbog finansijskih problema put na prvenstvo do posljednjeg trenutka bio upitan.

Reprezentacija BiH je na kraju na prvenstvo otputovala ponajviše zahvaljujući Mirvadu Kuriću, ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo, koji je još jednom prepoznao važnost sporta i prezentacije naše države kroz nastupe na međunarodnim takmičenjima.

Kuglašice igrale protiv Italije

Kuglašice su u prvom kolu igrale protiv Italije i upisale poraz 2:6 (3248-3289).

“Djevojke su imale priliku da upišu pobjedu, koja bi vjerovatno značila i plasman četvrtfinale. Međutim, zbog umora od puta nisu pružile svoj maksimum. Mislim da će u nastavku prvenstva pružiti bolje partije, rekao je Paštar.

Igrači i igračice iskoristili su priliku da se zahvale i generalnom sekretaru Kuglaškog saveza BiH i potpredsjedniku Svjetske kuglaške federacije, Bibiji Kerli, koja je podnijela najveći teret oko organizacije odlaska na prvenstvo.

U drugom kolu kuglašice igraju protiv Češke, dok će najbolji bh. kuglaši odmjeriti snage sa selekcijom Hrvatske.