Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poljska

Dobri nastupi bh. kuglaša na Svjetskom prvenstvu, novi rekord muške reprezentacije

kuglanje (1)

Rezultati reprezentacije iz prvenstva u prvenstvo su sve bolji tako je na ovom tek završenom selekcija Bosne i Hercegovine ostvarila ekipni rekord sa 3.771 oboreni čunj

Proteklog vikenda završeno je Svjetsko prvenstvo u kuglanju koje je održano od 23. do 30. oktobra u Tarnovo Podgorneu (Poljska).

Svjetski prvak u muškoj konkurenciji je ekipa Srbije koja je u finalu rezultatom 5:3 savladala ekipu Njemačke, dok su u ženskoj kategoriji svjetske prvakinje postale igračice iz Njemačke koje su u finalu rezultatom 7:1 savladale selekciju Češke.

Na ovom prvenstvu učestvovala je i reprezentacija Bosne i Hercegovine u obje kategorije.

Muška selekcija je nastupala u grupi B i ostvarila jednu pobjedu (Estonija) i dva poraza (Austija i Njemačka). Nažalost jedna pobjeda nije bila dovoljna za prolaz u naredni krug i prolazak grupne faze. Ostaje žal za izgubljenu utakmicu protiv Austije jer je bila veoma mala razlika i praktično zadnji hitci su odlučivali pobjednika na ovom meču.

Rezultati reprezentacije iz prvenstva u prvenstvo su sve bolji tako je na ovom tek završenom selekcija Bosne i Hercegovine ostvarila ekipni rekord sa 3.771 oboreni čunj, a kapiten Ivan Petrić je oborio pojedinačni rekord reprezentacije BiH na svjetskim prvenstvima s 668 oborenih čunjeva. Uz bolju organizaciju i adekvatne pripreme, sistemsku podršku sigurno da bi rezultati bili još bolji.

Ženska selekcija je nastupila u grupi C i doživjela dva poraza. U prvoj utakmici s Austrijom koja je odlučivala o drugom mjestu u grupi i plasmanu u 1/4 finale ekipa je odigrala odlično i primakla se ekipnom državom rekordu.

Prije posljednje staze znalo se da će rezultat biti 3:3 te da će odlučivati veći broj oborenih čunjeva, a u tom treutku naše djevojke su vodile za jedan čunj. Do izražaja je došlo neuporedivo veće međunarodno iskustvo austrijskih igračica pa smo na kraju izgubili za svega 21 čunj. U drugom meču grupe s kasnijim finalistom i osvajačem srebrne medalje ekipom Češke realno nismo bili u prilici boriti se za pobjedu.