BiH

Visoki predstavnik

Schmidtov izvještaj: Dodikovi potezi vode BiH u nove sukobe koji su vrlo realni

02/11/2021

U svom prvom izvještaju otkad je preuzeo ovu poziciju u avgustu, Schmidt, bivši njemački ministar, upozorava da se BiH suočava sa "najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu"

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, upozorava da se ova država suočava sa raspadom, i da je “vrlo realna” mogućnost povratka konflikta, piše ugledni britanski list Guardian.

U izvještaju UN-u koji je u posjedu Guardiana, Schmidt navodi da ako srpski separatisti ispune prijetnju da stvore svoju vojsku, tako rascjepljujući državnu armiju na dva dijela, međunarodne mirovne trupe bi morale ponovo biti poslane u BiH kako bi spriječili novi rat u zemlji.

Ovaj zadatak u Bosni i Hercegovini trenutno pripada Euforu, koji na terenu ima 700 ljudi. NATO također ima formalno prisustvo sa bazom u Sarajevu. Godišnja obnova mandata EUFOR-a ove sedmice bi trebala biti potvrđena u UN-ovom Vijeću sigurnosti, ali Rusija prijeti da blokira rezoluciju osim ako se ne ukinu nadležnosti visokog predstavnika, što bi potencijalno narušilo Schmidtov autoritet nadzornika nad Dejtonskim sporazumom.

U svom prvom izvještaju otkad je preuzeo ovu poziciju u avgustu, Schmidt, bivši njemački ministar, upozorava da se BiH suočava sa “najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu”.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik prijeti da će se povući iz državnih institucija, uključujući i Oružane snage BiH koje su izgrađene uz međunarodnu asistenciju u posljednjih četvrt stoljeća, te ponovo uspostaviti srpsku vojsku. Zaprijetio je 14. oktobra da će se OSBiH morati povući iz RS, da će okružiti kasarne te pozvati “prijatelje” upomoć ako se zapadne sile uključe. Mislio je vjerovatno na Srbiju i Rusiju, smatra Guardian.

Policija bosanskih Srba izvela je “antiterorističku” vježbu proteklog mjeseca na Jahorini, odakle su njihove snage bombardovale Sarajevo tokom opsade od 1992. do 1995. godine, podsjeća Guardian.

“Ovo je jednako secesiji bez zvaničnog proglašavanja. Dodikovi potezi ne ugrožavaju samo stabilnost i mir u državi i regionu, već bi mogli dovesi i do poništenja Dejtonskog mirovnog sporazuma ako se međunarodna zajednica ne uključi”, napisao je Schmidt u izvještaju generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu.

Visoki predstavnik smatra i da su mogući sukobi između državnih snaga i “policije bosanskih Srba”.

“Ako bi se Oružane snage BiH podijelile na dva ili više dijelova, nivo međunarodne prisutnosti morao bi biti reevaluiran”, upozorava Schmidt.

“Nedovoljno ozbiljan odgovor na trenutnu situaciju ugrozio bi Dejtonski sporazum, a nestabilnost u BiH mogla bi imati šire regionalne posljedice. Šanse za još veći konflikt i podjele vrlo su realne” smatra visoki predstavnik.

Schmidtova upozorenja dolaze dok se Vijeće sigurnosti UN-a priprema za godišnju rezoluciju kojom bi obnovilo mandata mirovnih snaga, a glasanje je najavljeno za srijedu. Moskva prijeti da će blokirati rezolucije ukoliko se ne ukinu ovlaštenja visokog predstavnika.

Rusija i dalje odbija prepoznati autoritet visokog predstavnika.

“Sumnjam na to da Rusija želi malo pomalo smanjivati autoritet visokog predstavnika tako što će ga zaustaviti da se obrati na sjednici”, navodi diplomat blizak diskusiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.