Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

švicarski motociklista

Nakon teške nesreće na stazi povredama podlegao Jason Dupasquier

aaaa

Švicarcu je prvo na samoj stazi ukazana pomoć, a potom je helikopterom prebačen u bolnicu u Firenci, gdje je operisan tokom noći, ali je podlegao povredama tokom prepodneva

Mladi švicarski motociklista Jason Dupasquier preminuo je od posljedica povreda koje je doživio tokom subotnjih kvalifikacija za Veliku nagradu Italije Moto3 kategorije.

Dupasquier je u drugom dijelu kvalifikacija na stazi „Mugello“ bio umiješan u tešku nesreću u kojoj su učestvovali i Ayumu Sasaki i Jeremy Alcoba. Sergio Garcia je omeo Dupasquiera, koji je pao sa motora, a potom je u njega udario Sasaki, a potom i Alcoba.

Švicarcu je prvo na samoj stazi ukazana pomoć, a potom je helikopterom prebačen u bolnicu u Firenci, gdje je operisan tokom noći, ali je podlegao povredama tokom prepodneva. Za nešto više od mjesec dana, 9. jula, trebalo je da napuni 20 godina.

Dupasquier je bio izuzetno impresivan u prvih pet trka svoje druge sezone u Svjetskom šampionatu, a na prvih pet trka je sakupio 27 bodova i pre trke u Mugellu je bio 10. u generalnom plasmanu. Najbolji rezultat ostvario je prije nekoliko sedmica, na Velikoj nagradi Španije, kada je zauzeo sedmo mjesto. Tokom debitantske sezone nije osvojio nijedan bod.

Dupaskjeova smrt je prva u Svjetskom šampionatu poslije pet godina i nesreće u kojoj je na stazi „Catalunya“ 3. juna 2016. godine izgubio Luis Salom.