Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

put dug više od 280 km

Deseti Marš mira “Sarajevo – Potočari”: Nijednu žrtvu nikada nećemo zaboraviti

FNA_123746

Pohodit će osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji će prepješačiti u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli

Udruženje građana “Svjedoci svog vremena” i ove godine organizira jubilarni Marš mira Sarajevo – Nezuk – Srebrenica, pod nazivom “Marš sjecanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija”.

Pohodit će osmodnevni put dug više od 280 kilometara koji će prepješačiti u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od skoro 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je za Fenu da su prijave za učešće završene, ali da su se, poštujući sve epidemiološke mjere, i ove godine odlučili da ograniče broj učesnika.

– Ukupno 18 učesnika iz svih dijelova BiH, kao i prijatelji iz Turske krenut će 3. jula iz Sarajeva prema Potočarima – istakao je Papić.

Kaže da pohod organiziraju u znak sjećanja na nevino ubijene građane iz Srebrenice, ali i one iz mjesta koje će posjećivati na tom putu.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikom ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je.

Prema planu, učesnici će u srijedu, 3. jula krenuti iz Sarajeva, noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2021.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti te odati počast nevino ubijenim, podsjetiti te dati svoj skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid – istakao je Papić.

Zahvalio je svima koji su prepoznali njihov trud i pomogli im u organizaciji tog zahtjevnog projekta.

– Zahvaljujemo se kompaniji BH Telecom, SOS Bihać, PD Ozren, PD Smolin, PD Javorje kao i našim dugogodišnjim domaćinima porodicama Sarajlić u Jelovom brdu i Muharemović u Međeđi – zaključio je Papić.