Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon EYOF-a

Naredni korak bi trebale biti Zimske olimpijske igre mladih

eyof press

Ovo je zaista bila sjajna prilika, kada smo ponovo upalili svjetla i kada smo olimpijsko Sarajevo i Istočno Sarajevo obasjali izvanrednim ambijentom, kazao je Rađo

Izet Rađo, potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH) kazao je da bi naredni korak, nakon što su Sarajevo i Istočno Sarajevo uspješno organizovali EYOF 2019, trebale biti Zimske olimpijske igre mladih, javlja Anadolu Agency (AA).

Rađo je kazao da su iz Evropskog olimpijskog komiteta (EOK) dobili potvrdu da su dva bh. grada bili najuspješniji organizatori do sada održanih evropskih olimpijskih festivala mladih.

“Nakon EYOF-a sve što nosi prefiks BiH ima daleko veću vrijednost u regionu, Evropi i svijetu. To su najveći benefiti koje dobra organizacija ovako velike manifestacije donosi svima, tako je donijela i nama. Uradili smo fantastičan posao i taj posao smo uradili za državu BiH i pokazali smo još jednom ljudima u BiH, u okruženju, Evropi i svijetu da olimpijski duh nikada ne izvjetri, nego da on čeka novu priliku. Ovo je zaista bila sjajna prilika, kada smo ponovo upalili svjetla i kada smo olimpijsko Sarajevo i Istočno Sarajevo obasjali izvanrednim ambijentom“, kazao je Rađo i dodao:

“Želim reći uime Olimpijskog komiteta da smatramo, a to su nam rekli i prijatelji iz Evropskog olimpijskog komiteta, da su nam Zimske olimpijske igre mladih sljedeća destinacija za koju bi Sarajevo i Istočno Sarajevo trebali da s kandiduju u budućnosti. Šta to znači? To znači 206 zemalja, to znači da novcima IOC-a obnovimo resurse, koji nisu obnovljeni, skakaonice i bob staza, i da resurse koje imamo i koji su fantastični podignemo na viši nivo i napravimo taj dodatni iskorak. To je ono što ispred OK prenosim od najvećih zvaničnika Međunarodnog olimpijskog komiteta i Evropskog olimpijskog komiteta i, naravno, naših prijatelja iz okruženja.“

Elvir Hadžiahmetović, sekretar Gradske uprave Sarajeva i predsjednik Skupštine EYOF-a 2019 naglasio je da se takmičenje mladih sportista definitivno može proglasiti uspješno organizovanim. Dodao je da je Grad Sarajevo u organizaciji EYOF-a učestvovao sa oko tri miliona konvertibilnih maraka (KM).

“Pokazali smo da smo sposobni organizirati najveće evropske, a sutra svjetske sportske i druge događaje. Većina novca koji je utrošen je ostao u BiH. Pokazali smo da administrativne granice ne trebaju, i nisu bile prepreka, ako imamo jasan cilj i viziju šta trebamo da uradimo. Ovo je jedna pozitivna priča za BiH, to je definitivno“, naveo je Hadžiahmetović.

Senahid Godinjak, direktor EYOF-a 2019 se zahvalio i čestitao ljudima koji su na direktan način imali obaveze u okviru Izvršnog komiteta događaja i koji su nesebično izvršavali svoje obaveze. Istakao je i sve ostale ustanove, od medicinskih, preko sigurnosnih agencija, do komunalnih koje su izašle u susret i pomogle u fantastičnoj organizaciji EYOF-a.

“Posebna priča i posebna zahvalnost, koju želim da istaknem jesu naši volonteri. U samom startu je to bio poduhvat, koji me dovodio u pitanje da li ćemo do kraja iznijeti tu priču, znajući na koji način i kakva je naša praksa i iskustvo u volonterizmu. Želim da istaknem da je tob bio ubjedljivo najbolji drugi dio EYOF-a. Koliko god mi drugi se trudili da budemo, direktori, menadžeri, zamjenici, asistente i sve ono što je imali službene ocjene. Međutim, kompletan dojam o ovome su ta naša djeca iznijela i popravila sa tolikom ljubavlju, predanošću i sa toliko osjećaja odgovornosti, za mene je to jednostavno neočekivano i nezamislivo“, istakao je Godinjak.

Izuzetno zadovoljstvo Godinjak je iskazao zbog činjenice da su svi treninzi i oficijelna takmičenja na EYOF-u održana na vrijeme, izuzev jednog nadmetanja u snowboardu koje je zbog loših vremenskih uslova prolongirano.

Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) održan je od 9. do 16. februara u Sarajevu i Istočnom Sarajevu uz učešće preko 900 sportista iz 46 evropskih zemalja. Podijeljena su 32 kompleta medalja, a svi učesnici, sa trenerima i ostalim osobljem reprezentacija njih oko 1.500, iz dva bh. grada ponijeli su lijepe uspomene.

Najuspješnija nacija EYOF-a 2019 bila je Norveška sa osvojenih šest zlatnih, jednom srebrenom i pet bronzanih medalja. Druga Švajcarska je došla do po pet zlatnih i srebrenih, te dva bronzana odličja, a na trećem mjestu je bila Francuska sa četiri zlatne, tri srebrne i četiri bronzane medalje.