Okončao karijeru

Nastavlja očevim stopama: Khabib otkrio čime će se baviti u budućnosti

khabib-otac

Bila je to Khabibova prva borba u životu koju je odradio bez svog oca

Khabib Nurmagomedov u subotu je slavio protiv privremenog prvaka, Amerikanca Justina Gaethjea, u jednoj od najvećih borbi u historiji UFC-ove lake kategorije, te objavio kraj karijere.

Dagestanac je slavio nakon minute i 53 sekunde u drugoj rundi gušenjem kojim je uspavao Gaethjea jer sudac nije vidio da je Amerikanac tapkao za prekid.

Prošlo je nešto više od godinu dana od njegove posljednje borbe, a ovom se vratio u UFC-ov oktagon, i to baš u Abu Dabiju, gdje je odradio i posljednju borbu i opet slavio.

Dagestanac je tako ostao neporažen u svih 29 dosadašnjih borbi, a pojas je uspješno branio protiv Conora McGregora i Dustina Poiriera te sada protiv Justina Gaethjea.

Bila je to Khabibova prva borba u životu koju je odradio bez svog oca, koji je preminuo od komplikacija nakon operacije srca ranije ove godine.

Svjetski poznati stručnjak za MMA u aprilu je imao problema s plućima, ali je odbijao testiranje na korona virus. Kad mu se stanje pogoršalo, prebačen je iz Dagestana u Moskvu, gdje je ustanovljeno da je pozitivan. Par dana kasnije pretrpio je srčani udar te je morao na hitnu operaciju.

Nakon zahvata je stavljen u induciranu komu iz koje se probudio, da bi poslije izgubio bitku s komplikacijama vezanim uz posljedice srčanog udara i korona virusa.

Abdulmanap je trenirao Khabiba tokom njegove čitave MMA karijere u kojoj Nurmagomedov još nema nijedan poraz. Dok je Khabib bio dijete, njegov otac je u porodičnoj kući napravio dvoranu za treniranje, a bio je ekspert u hrvanju i ruskoj borilačkoj tehnici sambo.

Iako nije mogao dobiti vizu i putovati na Khabibove borbe u SAD, Abdulmanap je bio njegova najveća podrška, a on i sin bili su u sjajnim odnosima. Khabib je često objavljivao fotografije sa svojim ocem i redovno ga je isticao kao najvažnijeg čovjeka u karijeri.

Koliko je Khabibu značila očeva podrška, moglo se vidjeti i prema njegovoj reakciji nakon pobjede. Nepobijeđeni Dagestanac odmah je zaplakao, a onda se i povukao zato što otac više ne može biti uz njega tokom borbi.

Khabibov odlazak u penziju još uvijek je jedna od gorućih tema u svjetskim medijima, a potpuno je jasno i zašto je tako jer se radi o čudesnoj karijeri koja je okončana zbog privatnih razloga, a ne iz nužde za očuvanjem zdravlja kao što to obično zna biti slučaj.

Najpoznatiji Dagestanac na svijetu oprostio se s 29 pobjeda i bez poraza kao najveći borac koji je ikad nastupao u UFC-ovoj lakoj kategoriji, a njegova dominacija još je jasnija kad se priča razloži u runde.

Iako odlazak u penziju zvuči kao konačna odluka, nije isključeno da se Khabib vrati u UFC jednog dana kada bude smatrao da je našao mir po pitanju očeve smrti.

Ipak, oni planovi koji se odnose na događaje u neposrednoj budućnosti već su poznati, Khabib ih je objavio nedugo nakon što je proslavio svoju posljednju pobjedu u UFC-u.

Dagestanac je u UFC-u debitovao 2012. godine i od onda neprekidno dominirao lakom kategorijom, a sada želi pomoći drugim borcima da budu barem dijelom uspješni koliko je on bio.

Ima samo 32 godine, ali ne krije da mu je glavna ambicija da postane trener koji će obučavati borce da se bave onime u čemu je on bio najbolji.

“Imamo puno mladih boraca kojima možemo prenijeti naše znanje. Naš tim (Tim Nurmagomedov) ponovno će biti na vrhu, ja ću vam pomoći. Radit ću koliko god godina bude potrebno”, rekao je Khabib u razgovoru sa svojim trenerom Javierom Mendezom nakon borbe.

Odlazak u trenerske vode prirodan je korak za Khabiba nakon povlačenja, posebno zato što su brojni MMA borci koji dolaze iz Rusije i bore se na visokom nivou.

Na taj se način Khabib, koji se kroz godine pokazao kao jako konzervativan, ali i principijelan kada je u pitanju njegova familija i odnos prema sportu općenito, želi odužiti sportu koji mu je sve dao i nastaviti gdje je stao njegov otac.