Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

radikalan pad prihoda

NBA izgubila milijardu i po dolara, najviše će to koštati slobodne igrače

tatum nba

Posljedica ovog finansijskog udarca vidjet će se na salary capu za iduću sezonu, što će svakako uticati na odluke klubova i igrača kad počne prijelazni rok

NBA liga u protekloj je sezone izgubila otprilike milijardu i po dolara, odnosno uprihodila milijardu i po manje od očekivanog, javlja Associated Press.

To je rezultat kombinacije različitih faktora – prekida sezone zbog pandemije koronavirusa, otkazivanje 171 utakmice regularnog dijela sezone, završnica sezone u balonu Disney Worlda bez navijača, skoro 200 miliona dolara troškova za održavanje balona te sukob s kineskom vladom koji traje već godinu dana i zbog kojeg se na najvećem svjetskom tržištu utakmice nisu prikazivale.

Gubitak prihoda je bio očekivan jer je čelnik lige Adam Silver još u aprilu upozorio da 40 posto prihoda lige dolazi od gledatelja u dvoranama.

Ova vijest nije posebno šokantna jer su i ostali profesionalni sportovi bilježili osjetan pad prihoda iz istih razloga, a jedini dodatni uteg na finansije NBA lige je sukob s Kinom, koji je izazvao sad već bivši generalni menadžer Houston Rocketsa Daryl Morey objavom podrške Hong Kongu na društvenim mrežama.

Posljedica ovog finansijskog udarca vidjet će se na salary capu za iduću sezonu, što će svakako uticati na odluke klubova i igrača kad počne prijelazni rok.

San Francisco Chronicle piše da će ograničenje na plaće, koje je protekle sezone iznosilo 109,14 miliona dolara, pasti za između tri i čak 12 miliona dolara. To će posebne probleme stvarati klubovima koji već imaju visoke ugovore za iduću sezonu te će njima dodatno premašiti ograničenje i stoga plaćati još veći porez.

Najlošije će proći igrači kojima je istekao ugovor, jer je jasno da im zainteresirani klubovi neće moći ponuditi onoliko novca koliko su planirali.

Ne očekuje se da će se NBA sljedeće sezone potpuno oporaviti, odnosno vratiti na stare razine prihoda jer je prilično izvjesno da će nova sezona biti skraćena kako bi 2021./22. mogla početi u standardnom terminu sredinom oktobra.

Zasad još nema odluke o početku nove sezone. Očekuje se da bi mogla početi 18. januara, na Dan Martina Luthera Kinga, iako se po novim informacijama kalkulira s 22. decembrom. No, NBA bi trebala datum početka objaviti dva mjeseca ranije, što znači da je već prošao rok za objavu starta na taj datum.