Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK

Dr. Avdić: Logičnije je da radi škola, nego kladionice i zabavni klubovi

Nermin Avdic

Lako je naći zgradu gdje ćemo smještati pacijente, ali je nemoguće naći kadar koji će usluživati sve zaražene, kaže Avdić

Alarmantne brojke zaraženih stanovnika Hercegovačko-neretvanskog kantona ukazuju da se nalazimo u ozbiljnom problemu. Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK, o situaciji u tom kantonu govorio je za televiziju N1.

Kako je protekao vikend u HNK, kakve statistike bilježite?

Zabrinjavajuće, ako gledamo samo podatke u posljednje četiri sedmice. Prije četiri sedmice imali smo incidencu 118 na 100.000 stanovnika, a sada je 416 na sto hiljada. U odnosu na prošlu sedmicu imali smo povećanje od 100 posto.

Šta je dovelo do skoka?

Nakon popuštanja mjera u maju uslijedili su svadbeni saloni. Imali smo svakodnevno svadbe što je dovelo da ulaska korone u populaciju i virus se sada širi horizontalnom linijom.

Kako stojite sa bolničkim kapacitetima?

Bolnički kapaciteti su prebukirani, na gornjoj su granici. Teško da mogu izdržati kao i domovi zdravlja. Situacija je stvarno alarmantna i teška.

Šta je rješenje?

Rješenje je uvođenje dodatnih mjera. Lako je naći zgradu gdje ćemo smještati pacijente, ali je nemoguće naći kadar koji će usluživati sve zaražene. Lako se može desiti da u narednih mjesec ili dva dođe do urušavanja zdravstvenog sistema.

Koje su to mjere?

Mi smo u Kriznom štabu donijeli odluku da prvo štitimo zdravstveni sistem kako bi omogućio što duži rad. Zatim, da škole ostanu što duže u pogonu jer mislim da su djeca u školama najsigurnija, a zatvaranjem škola ta bi djeca prešla u kafiće koji su mnogo opasniji. Meni je logičnije da radi škola nego kladionice i zabavni klubovi.

Da li treba zatvoriti granice prema susjedima?

Definitivno je to neophodno. Ne radi se o revanšizmu nego jednostavno da spriječimo širenje virusa. Međutim tu imamo otežavajuću okolnost jer nemamo ministarstvo zdravstva na državnom nivou.

Predizborna kampanja?

Preporuka je da se predizborna kampanja odvija online. Istakao bih i da vjerske praznike, koji slijede, da se dobor iskordiniraju da nam se ne povećaju brojke.

Kakav nam scenario slijedi?

Crn ako se nastavi sa ovakvim povećanjem broja zaraženih. Međutim, uvođenjem restriktivnih mjera, koje su privremeno, može se smanjiti broj zaraženih. Također, treba iskoristiti zimski period da brojke svedemo na normalu.