Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA zvijezda protraćila 100 miliona dolara i danas radi kao konobar

vin-baker123

Vin Baker je za 13 godina profesionalnog bavljenja košarkom zaradio je gotovo 100 miliona dolara, sa SAD-om osvojio olimpijsko zlato 2000. godine te sudjelovao na 4 All Star utakmice.

Vin Baker na kraju je zbog problema s alkoholom zamalo sve izgubio. S financijske strane i je sve izgubio, jer sada radi kao konobar u Starbucksu u jednom američkom gradiću.

Njegova NBA priča počinje 1993. kada je kao osmi izbor drafta potpisao desetogodišnji ugovor s Milwaukee Bucksima vrijedan 17,5 miliona dolara i nakon samo dvije godine postao All Star igrač. U Seattle je prešao 1997. i potpisao na 7 godina ugovor od 86 miliona dolara. Pet godina kasnije prelazi u Boston Celticse, a 2004. je u 21. od prvih 35 utakmica imao double-double učinak, ali se onda sukobio s trenerom Jimom O’Brienom, te je na vidjelo izašao problem s alkoholom.

vin-baker244444

Celticsi su prekinuli ugovor s Bakerom, a loše finansijsko upravljanje i problemi s alkoholom ubrzo su istopili 100 milijuna dolara.

Nije Baker sve samo spiskao, već je pokušao otvarati i restorane koji su propali, kao i još neka druga ulaganja. Za sebe smatra da ga je uništilo to što je kao 22-godišnji mladić postao milioner.

“Kada krenete trošiti stvori se ovisnost i samo još više trošite, što je definitivno formula da izgubite sve. Mislim da se u profesionalnom sportu ekipe moraju pripremiti mlade igrače na izazove koje im tolika količina novca može donijeti. Za mene je to bila borba. I kad dajete 80 miliona dolara za nekog All Star igrača, mislim da mora postojati neki sistem u kojem ta djeca mogu popričati s nekim savjetnikom”, kaže Baker.

Sada je okrenuo novu stranicu u životu. Već četiri godine je trijezan, radi u Starbucksu te ima želju jednog dana postati voditelj, a ujedno je i ministrant u crkvi. Ima četvero djece, a nedavno se ponovno oženio i našao sreću u braku.

vin-baker222

“Za mene je ova priča vrlo lako mogla završiti zatvorom ili smrću. Tako ovakve priče obično završe. Sada sam skupio snage i stvarno sam uzbuđen što mogu skrbiti za svoju obitelj radom u uslužnoj djelatnosti. Mislim da je to više herojski, nego zarada novca pucajući skok šut. Pokreće me to što kad se probudim nemam ovisnosti o alkoholu i nije me sram jer se sada mogu brinuti o svojoj porodici”.

Bakeru su ruku pomoći pružili čelnici Milwaukeeja koji imaju udjela u Starbucksu gdje su ga zaposlili, a bivši saigrač Jason Kidd zvao ga je kao trenera u nekoliko navrata da trenira mlade igrače.

https://www.youtube.com/watch?v=5C3yObz_LFE