Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nenad Marković: Plasman BiH u drugi krug Eurobasketa bio bi fantastičan rezultat

stipanovic
Foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, a danas trener turskog Trabzonspor Medical Parka Nenad Marković u intervjuu za Anadolu Agency (AA) izjavio je da je Mirza Delibašić bio idol njegove generacije, a kasnije njegov trener i prijatelj.

Markovićev Trabzonspor Medical Park, zajedno sa Turk Telekomom također iz Turske i Spirou Charleroijem iz Belgije će biti učesnici na 11. Memorijalnog turnira “Mirza Delibašić” koji počinje danas u 17 sati utakmicom Trabzonspor Medical Park – Bosna Royal u dvorani “Mirza Delibašić” u Sarajevu.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine na EP je otišla bez tri kvalitetnih igrača, Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića. Tu smo malo u raskoraku jer dolaze novi i mladi igrači poput Buze, Vrabca, poput Muse koji nije sa reprezentacijom. Prolazak u drugi krug bio bi strašan rezultat s obzirom u kakvom smo odnosu, sa kakvim smo timom otišli u Montpellier, odnosno u kojem sastavu igramo na Evropskom prvenstvu. Momci se stvarno bore i daju maksimum. Imamo kvalitetnog trenera. Sam plasman u drugi krug bi bio fantastičan rezultat

“Mirza Delibašić je najveći sportista koja je Bosna i Hercegovina ikada imala i meni je drago barem na ovaj način nekako se održava sjećanje na Mirzu”, istakao je Marković.

Trabzonspor Medical Park će u predstojećoj sezoni osim turske košarkaške lige, nastupati i u Eurocupu.

Marković očekuje tešku i napornu sezonu, te dodao da su u fazi priprema gdje su dosta radili na kondiciji, puno trenirali i odigrali niz kvalitetnih test susreta.

“Turska liga je strašno jaka, sada sigurno najjača u Evropi sa Darussafakom, Efesom, Fenerbahčeom, Galatasarajom, Bešiktašom, Banvitom, Turk Telekomom, Gaziantepom, itd… Puno se ulaže u ove ekipe. Znači, biće zanimljivo prvenstvo. Pred nama je vrlo zahtjevna sezona”, rekao je Marković.

Iako smatra da je Trabzon “fudbalski grad”, ipak, misli da su prošle godine u jednom dijelu sezone uzeli taj primat od fudbala, pogotovo kad je igran Final four Eurochallenge u Trabzonu.

“Sada publika u Trabzonu jednim drugim očima gleda na košarku. Za košarku je poraslo interesovanje. Svi očekuju novu sezonu. Mnogi imaju velika očekivanja. Naravno, nije lako uraditi ono što smo uradili prošle godine. Dobar rezultat bi bio da uđemo u play-off. Kada uđeš u play-off sve je moguće. To je pokazao prošle godine Pinar Karsiyaka koji je postao prvak”, kazao je trener „bordo-plavih“.

Nenad Marković u dresu reprezentacije BiH (Foto: Arhiv)

Nenad Marković u dresu reprezentacije BiH (Foto: Arhiv)

Marković je o šansama košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine da se plasira u drugi kruga Eurobasketa 2015, kazao:

„Reprezentacija Bosne i Hercegovine na EP je otišla bez tri kvalitetnih igrača, Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića i Nihada Đedovića. Tu smo malo u raskoraku jer dolaze novi i mladi igrači poput Buze, Vrabca, poput Muse koji nije sa reprezentacijom. Prolazak u drugi krug bio bi strašan rezultat s obzirom u kakvom smo odnosu, sa kakvim smo timom otišli u Montpellier, odnosno u kojem sastavu igramo na Evropskom prvenstvu. Momci se stvarno bore i daju maksimum. Imamo kvalitetnog trenera. Sam plasman u drugi krug bi bio fantastičan rezultat”, rekao je Marković u razgovoru za Anadolu Agency.