Kvalifikacioni turnir

Nevjerovatni Dončić odveo Sloveniju na Olimpijske igre

luka doncic slovenija (1)

Slovenija će na Olimpijskim igrama biti u grupi sa Argentinom, Japanom i Španijom

Košarkaška reprezentacija Slovenije u finalu kvalfikacionog turnira u Kaunasu pobijedila je Litvaniju sa 96:85 i prvi put u istoriji osigurala je mjesto na Olimpijskim igrama.

Ponovo je blistao Luka Dončić koji je meč završio triple-dubl učinkom – 31 poen (12/18 za dva, 1/5 za tri, 4/5 slobodna bacanja), 10 skokova i 13 asistencija za 32 minuta.

Ekipa selektora Aleksandra Sekulića odlično je odigrala veći dio meča u skoro popunjenoj dvorani u Kaunasu i u finišu uvodne četvrtine prvi put je imala dvocifrenu prednost – 28:18.

Raspoloženi Dončić dirigovao je igrom svog tima, ali imali su i domaći odgovor. Litvanija je serijom 12:0 preokrenula i u 12. minutu povela je 30:28 i najavila veliku borbu.

Do odlaska na odmor timovi su se smjenjivali u vođstvu, ne većem od tri poena, a poslije 20 minuta na semaforu je pisalo 52:52.


Dončić je prednjačio sa 21 poenom, 6 skokova i 5 asistencija, a Slovenci su u 25. minutu obezbijedili dotad maksimalnim plus 12 – 71:59. Litvanija je još jednom brzo uspjela da odgovori i u posljednju dionicu uđe sa 11 poena prednosti – 80:69.

Slovenci su u istom ritmu započeli i odlučujući period i trojkom odličnog Vlatka Čančara kompletirali su seriju 14:0 za velikih 16 poena viška – 85:69 u 32. minutu.

Pokušavala je Litvanija da se uz pomoć publike vrati, proradio je Mantas Kalnietis i domaći su se vratili na 85:74, ali je Slovenija imala rješenje za sve zamisli protivničkog tima. Trojkom Majka Tobija za 90:76 na nešto više od pet minuta prije kraja Sekulićev tim je samo potvrdio da se ne plaši i da sa mnogo samopouzdanja dočekuje finiš meča.

Domaća ekipa do kraja duela u Kaunasu uspjela je samo minus da svede na jednocifren 94:85 na minut i 21 sekund prije kraja, ali vremena za veliki preokret nije bilo.

Čančar je postigao 18 poena, Jaka Blažič 16, a Majk Tobi 13. Kod Litvanaca po 14 poena imali su Arnas Butkevičijus, Mantas Kalnietis i Jonas Valančijunas, dok je podbacio igrač Indijane Domantas Sabonis sa svega 9 poena.

Slovenija će na Olimpijskim igrama biti u grupi sa Argentinom, Japanom i Španijom, a sljedeće godine će, podsjetimo, braniti evropsko zlato osvojeno u Turskoj.