Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka partija AfD kritikovala Ozila zbog odlaska u Mekku

ozil

Predsjednica njemačke antiimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) Frauke Petry optužila je njemačkog fudbalskog reprezentativca turskog porijekla Mesuta Ozila da nepjevanjem njemačke himne daje loš primjer djeci, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Šteta je što Mesut Ozil, neko s kim se toliko djece i adolescenata poistovjećuje, ne pjeva nacionalnu himnu”, izjavila je Petry.

Ona je njemačkog fudbalera također optužila za “licemjerstvo” nakon što je objavio fotografiju sebe u najsvetijem mjestu za muslimane, Mekki.

“On ne živi prema propisima šerijatskog prava. U svakom slučaju, oko njega vise žene koje ne nose maramu. Ali možda da pitate Ozila da li je htio poslati političku poruku”, izjavila je čelnica AfD.

Ranije je članica AfD-a Andrea Kersten optužila Ozila nakon objavljivanja fotografije sa Mekke da šalje “nedomoljubne signale”.

Prošle sedmice je Alexander Gauland, zamjenik predsjednika partije Alternativa za Njemačku također izjavio da mnogi ne bi za komšiju željeli imati Jeroma Boatenga, člana njemačke fudbalske reprezentacije, čiji je otac rođen u Gani.

Njemački reprezentativac i defanzivac munchenskog Bayerna Boateng tužnima je nazvao komentare desničarkih političara.

I njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je reagovala na komentare Gaulanda, nazivajući ih “podlim i tužnim”.

AfD je u maju pooštrila svoju retoriku protiv istaknutih islamskih grupa u zemlji predlažući da se ograniče religijske slobode milionima muslimana u zemlji.