Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nova rekorderka: Istrčala maraton s 92 godine i 65 dana

Amerikanka Harriette Thompson istrčala je maraton u San Diegu iako ima 92 godine i 65 dana, postavši tako najstarija žena kojoj je to pošlo za rukom. Gospođa Thompson je 42 kilometara i 195 metara pretrčala za sedam sati, 24 minute i 36 sekundi. U njenom društvu maraton je istrčao i sin Brenny Thompson (56).

“Ne mogu da vjerujem da sam uspjela. Imala sam veliku krizu nakon 30 kilometara, no nekako sam izdržala”, kazala je Harriette Thompson koja je tokom života istrčala 15 maratona.

Harriette_Thompson_Rock_n_roll

“Neki smatraju da je to ludost u mojim godinama. Međutim, želim svima pokazati kako godine nisu nikakva prepreka, ako nešto želite i imate volje. Pokušat ću nastupiti i iduće godine”, dodala je nova rekorderka.

Do sada je najstarija maratonka bila Gladys Burrill koja je imala 92 godine i 19 dana kada je 2010. istrčala maraton na Havajima.

Najstariji maratonac je Indijac Fauja Singh koji je 2011. postao prvi stogodišnjako u istoriji koji je istrčao maraton. Radilo se o maratonu u Torontu, koji je Fauja Singh pretrčao za nešto više od od osam sati. Singh je indijski Sikh, tako da obavezno nosi turban, zbog čega je dobio i nadimak Tornado s turbanom.