Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poslanici u Parlamentu FBiH primaju topli obrok i kada ne dolaze na posao

BiH

predstavnicki-dom-parlamenta-fbih

Izdvajanja za plaće uposlenih u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH poreske obveznike u 2015. koštat će dva miliona KM više nego prethodne godine. U 2014. godini za ovu namjenu izdvojeno je 6,8 miliona KM a u 2015. planirano 8,8 miliona. I u Domu naroda izdvajanja za plate povećana su sa 4,8 na 6,3 miliona KM.

[pull_quote_right]Za isplatu toplog obroka zastupnicima u Predstavničkom domu izdvaja se oko 175 hiljada KM[/pull_quote_right]

Objavom revizorskih izvještaja o radu Parlamenta Federacije BiH ove javnosti već poznate informacije postaju još značajnije.

Kako su tokom kontrole rada ove institucije utvrdili revizori, nije se vodila adekvatna evidencija o prisutnosti zastupnika na poslu na osnovu koje se vršio obračun i isplata naknada iz radnog odnosa (toplog obroka u Domu naroda i Predstavničkom domu) i stalnih mjesečnih novčanih primanja (paušala,u Predstavničkom domu).

Osim plaće, toplog obroka i drugih pogodnosti, izabrani dužnosnici imaju pravo i na stalno mjesečno novčano primanje (paušal) na ime povećanih materijalnih troškova tokom obavljanja dužnosti! To primanje ne može biti veće od dvije osnovice.

[pull_quote_center]Nije vršena ni adekvatna kontrola korištenja službenih vozila – točenja goriva i korištenja i parkiranja automobila nakon radnog vremena[/pull_quote_center]

Iznos paušala umanjuje se za 10 posto za svako odsustvovanje sa sjednice Doma ili radnog tijela čiji je član. Evidenciju o izostancima vodi sekretar Doma, odnosno radnog tijela, što se u Predstavničkom domu radilo u 2014. godini, ali se umanjenje vršilo samo za one izostanke koji su neopravdani, pojasnili su revizori.

Osim toga, nije vršeno ni ocjenjivanje državnih službenika i namještenika u Stručnoj službi Predstavničkog doma u 2014., što propisuju Zakon o državnoj službi u FBiH i Pravilnik o ocjenjivanju rada državnih službenika u organima državne službe u FBiH.

Osim navedenog, nije vršena ni adekvatna kontrola korištenja službenih vozila – točenja goriva i korištenja i parkiranja automobila nakon radnog vremena.

Za isplatu toplog obroka zastupnicima u Predstavničkom domu izdvaja se oko 175 hiljada KM, a samo za prevoz u dane vikenda zastupnicima koji koriste pravo na odvojeni život blizu 120 hiljada KM!

Upozorenje revizora

– Potrebno je da se vrši umanjenje novčanih primanja (paušala) na ime povećanih materijalnih troškova za sve izostanke sa sjednica u skladu sa članom 8. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine izabranih dužnosnika.

– Potrebno je da se vodi evidencija prisustva na radu profesionalizovanih zastupnika i po osnovi iste vrši obračun i isplata naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok) u skladu sa članom 12. Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH izabranih dužnosnika.

– Ocjenjivanje državnih službenika i namještenika vršiti u skladu sa odredbama Zakona o državnoj službi u FBiH i Pravilnika o ocjenjivanju rada državnih službenika u organima državne službe u FBiH i Zakona o namještenicima u organima državne službe u FBiH.