Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ponovo prvi reket svijeta

Novak Đoković osmi put prvak Australian Opena, ovo mu je 17. Grand Slam titula

novak

Ovom pobjedom Đoković je pretekao Rafaela Nadala i vratio se na prvo mjesto ATP rang liste sa 325 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog.

Srbijanski teniser Novak Đoković savladao je danas austrijskog tenisera Dominica Tiema u finalu Australian Opena, i tako osmi put osvojio ovaj turnir i ukupno 17. Grand Slam u karijeri,

Finale prvog Grand Slam turnira sezone u Melbourneu igrali su drugi i peti reketi svijeta Đoković i Thiem.
Đoković, koji je prošlogodišnji osvajač i potvrđeni rekorder sa osam osvojenih titula Australian Opena, nakon pet setova i skoro četiri sata igre slavio je protiv Thiema, a rezultat je bio 6:4, 4:6, 2:6, 6:3 i 6:4.

U prvom setu Đoković je bio bolji. Vodio je 4:1, Austrijanac je uspio izjednačiti na 4:4, nakon čega se Đoković vraća i završava prvi set rezultatom 6:4.

U drugom setu bolji je bio Tiem, koji je i osvojio rezultatom 6:4. Treći set, Austrijanac ostaje prilično dominantan, što se može vidjeti i iz vodstva od 4:0, set je završen sa visokih 6:2 za Thiema, koji je bio, reklo bi se, mnogo opušteniji i smireniji nego njegov protivnik.

U četvrtom setu, posebno u njegovom drugom dijelu, mogao se primijetiti mnogo sigurniji nastup i mentalna stabilnost Novaka Đokovića, gdje je rezultat bio 6:3 u njegovu korist. Nakon 2:2 u setovima, finale Australian Opena ide u peti set, koji je bio prilično napet i neizvjestan. Na kraju je završen 6:4 za Đokovića.

Austrijanac je još jedanput bio na korak do prvog Grand Slama u karijeri, a prije toga je najbliži bio na Roland Garrosu gdje je igrao dva finala.

Finale u Melbourneu bio je i 11 međusobni susret dvojice tenisera. Đoković osvojio svoj 17. Grand Slam turnir u karijeri, a bilo je ovo i 26. Noletovo Grand Slam finale. Srbijanac se sada još više približio Rogeru Federeru koji ima 20 titula i Rafaelu Nadalu sa 19.

Ovom pobjedom Đoković je pretekao Rafaela Nadala i vratio se na prvo mjesto ATP rang liste sa 325 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranog.

On je postao 14. igrač koji je uspio da odbrani trofej u Melbournu.

Novak je do finala današnjeg turnira došao nakon pobjede nad Rogrom Federerom, a Dominic je u polufinalu eliminisao Aleksandra Zvereva.

Ovo je bio 11. međusobni susret dvojice tenisera, a Novak je dobio sedam od prethodnih 10 mečeva.

Australian Open je prvi Grand Slam sezone i igra se za ukupan nagradni fond od 71 milion dolara.

Novaku Đokoviću ovo je bilo 26. Grand Slam finale sa skorom 17-9 u borbi za najveće trofeje.

Đoković je ovom pobjedom postao prvi teniser u Open eri sa titulama u tri različite dekade i to posle Kean Rosewalla koji je to uradio tokom 50-tih, 60-tih i 70-godina prošlog vijeka.

On je nastavio dominaciju “velike trojke” u kojoj je sa Federerom i Nadalom to bio 13. Grand Slam zaredom koji su oni podijelili među sobom. Ovo je i četvrta godina zaredom gdje najveće titule osvajaju igrači sa 30 i više godina.