Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvitfjel

Novi bodovi u Svjetskom kupu za Elvedinu Muzaferiju

elvedina muzaferija
Ustupljena fotografija
Arhiva

Super-G utrka u norveškom Kvitfjelu bila je prekinuta već nakon nastupa tri skijašice

Elvedina Muzaferija osvojila je nove bodove u Svjetskom kupu, u Super-G utrci voženoj danas u norveškom Kvitfjelu. Elvedina je startovala kao 23. što joj je bila najbolja startna pozicija u karijeru. Muzaferija je jako dobro krenula! U drugom sektoru bila je četvrta, a u srednjem sektoru treća. No, napravila je nekoliko grešaka u donjem dijelu staze. Ipak, na kraju je stigla do odlične 13. pozicije s vremenom 1:39.09. To znači i novih 20 bodova na njenom kontu. Prije ove utrke Elvedina je u ovoj disciplini bila skupila 62 boda.

Nakon 28 skijašica, tačnije nakon nastupa Delie Durrer, utrka je bila ponovo prekinuta. Da bi se priznali rezultati skijašica koje su završile utrku potrebno je da najmanje 30 skijašica nastupi. Na sreću, to se i desilo. S nastupom Austrijanke Gritsc i Njemice Aicher možemo potvrditi da je Elvedina osvojila nove bodove. Bravo!

Podsjećamo, jučer je u istoj disciplini zauzela odlično deveto mjesto.

Elvedina ide na finale u Saalbachu

Muzaferija je osvojila 24. mjesto u poretku Super-G-ija i nastupit će u finalu u ovoj discipini, u kojem će se takmičiti najboljih 25 skijašica. Ranije je Muzaferija osigurala finale i u spustu, te će Bosna i Hercegovina imati svoju predstavnicu u završnici Svjetskog kupa u Saalbachu u dvije discipline, superveleslalomu 22. i spustu 23. marta.

U Kvitfjelu je najbrža bila Italijanka Federica Brignone s vremenom 1:37.30, odmah iza nje završila je Lara Gut-Behramni s vremenom 1:37.91. Čehinja Ester Ledecka je sa startnim brojem 19 stigla do postolja. Završila je kao treća sa vremenom 1:38.09.

Imamo skijašicu u Top 50

U disciplini Super-G Gut-Behrami vodi s 540 bodova iz osam utrka slaloma. Slijede je Federica Brignone s 466 bodova i Cornelia Hütter s 471 bodova.

Gut-Behram vodi u ukupnom poretku sa 1.594 boda, a slijede je Federica Brignone sa 1.268 bodova, te Mikaela Shiffrin s 1.209 bodova. Elvedina Muzaferija u ukupnom poretku se probila u Top 50 skijašica svijeta. Nakon današnje utrke Elvedina ima 151 bod i dijeli 48. poziciju sa Anom Bucik iz Slovenije.

Utrka prekidana tri puta

Super-G utrka u norveškom Kvitfjelu bila je prekinuta već nakon nastupa tri skijašice. Razlog – loša vidljivost u donjem dijelu staze.

prekid kvitfjel
FOTO: Screenshot
Utrka prekidana u nekoliko navrata zbog loše vidljivosti u donjem dijelu staze

Amerikanka Lauren Macuga i Austrijanka Ariane Radler su stigle do cilja. Prva je startala Francuskinja Laura Gauche i ona je pala. Na sreću prošla je bež težih ozljeda.

Potom je kao četvrta trebala krenuti Alice Robinson, ali je utrka ona prekinuta. Prekid je trajao skoro sat vremena. Bio je to prvi prekid. Drugi je uslijedio već nakon nastupa Italijanke Marte Bassinove koja je startala kao 11.

Novi, treći prekid uslijedio je nakon vožnje Lare-Gut Behrami, koja je nastupila s rednim brojem 15. Behrami je završila na drugom mjestu, sa 61 stotinkom iza Italijanke Brignone.