Novi testovi otkrili 31 pozitivan doping nalaz na uzorcima s OI 2008.

doping

Novi doping testovi provedeni na uzorcima sportaša koji su nastupali na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, otkrili su 31 pozitivan nalaz, zbog čega je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u utorak pokrenuo disciplinske postupke protiv, zasada, neimenovanih prijestupnika.

Sportaši kod kojih je otkriveno uzimanje nedopuštenih stimulativnih sredstava dolaze iz 12 država te šest različitih sportova. Novim, poboljšanim metodama u laboratoriju MOO-a u Lauseannei testirano je ukupno 454 probranih uzoraka, a naglasak je bio na sportašima koji bi mogli nastupiti i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u avgustu ove godine.

“Izvršni odbor MOO-a jednoglasno je odlučio pokrenuti diciplinski postupak protiv 31 neimenovanog počinitelja, a u nadolazećim danima o tome će biti obaviješteni nacionalni olimpijski odbori iz kojih dolaze prijestupnici. Svi sportašima koji su se ogriješili o anti-doping pravilnik bit će zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru”, stoji u priopćenju Međunarodnog olimpijskog odbora.

Uzorci u laboratoriju MOO-a u Lausannei stoje pohranjeni deset godina, a MOO planira uskoro ponovno testirati uzorke sportaša s OI 2012. održanih u Londonu i ZOI 2014. kojima je domaćin bio Soči.

“Cilj nam je spriječiti varalice u nastupu na OI u Rio de Janeiru”, zaključak je MOO-a.

“Sve ove mjere pokazuju snažan su udarac za one koji varanjem žele doći do pobjede i pokazuju dopingiranima da se nemaju kamo sakriti. Uzorke držimo pohranjene deset godina pa varalice znaju da ne mogu mirno spavati”, zaključio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.