BiH

Nominacija zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Hagade za UNESCO

17/05/2016

Komisija za saradnja BiH s UNESCO-m uputit će nominaciju Rukopisne zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevske Hagade za upis u UNESCO/ Međunarodni Registar Pamćenje svijeta – zaključeno je na posljednjoj sjednici Komisije.

Odluka je donesena nakon što je u oktobru prošle godine UNESCO otvorio poziv za dostavu nominacija za upis u UNESCO, a koje će se razmatrati u ciklusu 2016.-2017. godina, o čemu su informirana entitetska ministarstva kulture i članovi Komisije za UNESCO.

U datom roku Komisija za UNESCO BiH primila je dvije nominacije, Rukopisnu zbirku Gazi Husrev-begove biblioteke i Sarajevsku Hagada.

Kolekcija rukopisa Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu sadrži 10.561 unikatnih rukopisa, koji su sastavni dio oko 20.000 većih i manjih djela iz islamskih nauka, orijentalnih jezika, lijepe književnosti, filozofije, logike, historije, medicine, veterinarstva, matematike, astronomije i drugih nauka.

Najstariji sačuvani rukopis iz ove kolekcije datira iz 1105. godine. Mnogi rukopisi se odlikuju izvanrednom kaligrafijom i raznovrsnim ukrasima. Rukopisna zbirka Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja pet posto od preostalo ukupnog broja pisanih spomenika Bosne i Hercegovine iz Otomanskog perioda, te se smatra najvrijednijom zbirkom te vrste danas na Balkanu.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH je 2013. godine proglasila Mushav Fadil-paše Šerifovića, koji je sastavni dio rukopisne zbirke, pokretnim nacionalnim spomenikom.

Sarajevska Hagada predstavlja izuzetan primjer srednjovjekovne hebrejske dekorativne umjetnosti. To je rukopis napisan na pergamentu, s nizom vrhunskih ilustracija i spada među najpoznatije i najljepše hebrejske iluminirane rukopise iz srednjeg vijeka u svijetu.

Sarajevska Hagada je nastala sredinom 14. vijeka, pretpostavlja se u sjevernom dijelu Španije., a 1894. godine, kupio je Zemaljski muzej BiH, od tadašnjeg vlasnika, porodice Koen.

Hagada je 2003. godine proglašena pokretnim nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Registar Memory of the World je uspostavljen 1997. godine u cilju očuvanja dokumentarne baštine od svjetskog značaja.

Do sada je u Registar upisano 348 stavki koje uključuju dokumente, rukopise i bibliotečku, muzejsku i arhivsku građu ili kolekcije, saopćila je Komisija za saradnja BiH s UNESCO-m.

Komentari