Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nowitzki prestigao Shaqa na vječnoj listi najboljih strijelaca

NBA-mavericks-nowitzki

Samo deset poena bilo je potrebno Dirku Nowitzkom da na vječnoj listi najboljih strijelaca NBA lige svih vremena, tačnije na njenom šestom mjestu, zamijeni jednog od najboljih košarkaša u istoriji.

Učinak Shaquillea O’Neala od 28.596 ubačenih poena sada je sedmi najbolji ikada.

Nowitzki je ubacio 22 poena u gostujućoj pobjedi Dallas Mavericksa kod Brooklyn Netsa, a poen za istoriju stigao je u drugoj četvrtini meča. Prokomentarisao ga je 37-godišnji njemački košarkaš koji igra svoju 18. sezonu među košarkaškom elitom i to uz ovosezonski prosjek od 17.5 poena i sedam skokova:

“Nikada neću zaboraviti ovaj trenutak. Nestvarno je prestići Shaqa, legendu ove igre. Igrao sam protiv njega puno utakmica i bio njegov veliki navijač u 90-ima.

Čudno mi je vidjeti svoje ime među tim legendama, ali kao što sam već rekao, jednom kada moja karijera završi uistinu ću uživati u takvim stvarima.”

Nowitzki, prvak lige iz 2011., je trenutno na 28.609 postignutih koševa. Više od njega imaju samo Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928), Kobe Bryant (32.897), Michael Jordan (32.292) i Wilt Chamberlain (31.419)