Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

košarka

Oba polufinalna duela doigravanja za prvaka BiH odlučit će majstorica

zrinjski spars (1)

Tuzlake su, pred iznenađujuće malim brojem gledatelja, do pobjede predvodili Zlatko Jovanović sa 22 poena, Milivoje Božović je postigao 20, Haris Dedajić 10

Košarkaši Zrinjskog pobijedili su Spars 70:65 (16:13, 14:15, 25:10, 15:27) u drugom susretu polufinalne serije doigravanja za prvaka BiH, te izborili odlučujuću treću utakmicu koja će odlučiti o finalisti.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena koje je završilo rezultatom 30:28 za Zrinjski, domaći košarkaši na početku treće četvrtine rade seriju 17:2 i kako se tada činilo rješavaju utakmicu.

Međutim, košarkaši Hrvoja Vlašića u posljednjem periodu igre potpuno su stali što koriste košarkaši Sparsa i tri minute do kraja dolaze do izjednačenja 63:63, a zatim i do vodstva 65:63.

Sama završnica ipak je pripala domaćim košarkašima. 60 sekundi do kraja Marko Ramljak pogodio je tricu za novo vodstvo Zrinjskog, a pobjedu su u posljednjim sekundama utakmice pogocima iz slobodnih bacanja potvrdili Ramljak i Ivan Miličević.

Robert Rikić s 28 poena i 7 skokova bio je najbolji pojedinac u redovima Zrinjskog. Ramljak je u pobjedu ugradio 16 poena i 7 skokova, a Sven Smajlagić 12 poena.

Kod Sparsa Slobodan Jovanović ubacio je 14 poena, a Sandi Grubelić 12 poena. Kenan Bajramović, najbolji pojedinac u prvoj utakmici koju su dobili Sparsi, za 17 minuta u igri ostvario je skroman učinak od 5 poena i 3 skoka.

Odlučujuća treća utakmica igra se u Sarajevu za tri dana.

Prva pobjeda Tuzlaka

U uzvratnom susretu drugog polufinala, večeras su u dvorani Mejdan u Tuzli košarkaši OKK Slobode pobijedili ekipu Širokog rezultatom 82:72 (20:14, 23:17, 18:20, 21:21).

Na taj način Tuzlaci su ostvarili prvu pobjedu u šest dosadašnjih susreta sa Širokobriježanima, ujedno izborivši „majstoricu“ za ulazak u finale, koja će se u subotu odigrati u dvorani Pecara.

Domaći košarkaši mnogo bolje su igrali u odbrani, nisu imali „crne minute“ niti jednom tokom susreta, dobili su prve dvije četvrtine, a pretkraj poluvremena imali su najveću prednost (40:26).

Trener gostiju Danijel Jusup u poluvremenu je bučno galamio na svoje igrače, ali to nije mnogo pomoglo, osim što su donekle ublažili zasluženi poraz.

Tuzlake su, pred iznenađujuće malim brojem gledatelja, do pobjede predvodili Zlatko Jovanović sa 22 poena, Milivoje Božović je postigao 20, Haris Dedajić 10, a Enes Latifagić i Gregg Thonndique po 9 poena.

U ekipi Širokog Jure Zubac je ubacio 14, a Goran Filipović i Dario Drežnjak po 10 poena.