Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedor OPEN 2019

Obilježeno 105 godina igranja tenisa u Prijedoru

prijedor open

Na terenima Teniskog kluba “Dr Mladen Stojanović” danas se održava 4. bijeli turnir Prijedor OPEN 2019 kojim se obilježava 105 godina igranja tenisa u Prijedoru

Na terenima Teniskog kluba “Dr Mladen Stojanović” danas se održava 4. bijeli turnir Prijedor OPEN 2019 kojim se obilježava 105 godina igranja tenisa u Prijedoru, javlja Anadolu Agency.

Turnir je revijalnog karaktera, a na njemu učestvovuje više od 100 učesnika u različitim kategorijama iz Slovenije, Hrvatske Srbije i Njemačke.

„Turnir se odigrava u slavu bijelog sporta. Održava se u opremi i igra se sa drvenim reketima, kao što je to nekad bilo. Svi učesnici su obučeni u bijelo, kao što je to nekad bilo. Ovaj turnir u ovoj godini predstavlja krunu i zavšetak zvanične sezone i održavamo ga u godini kad obilježavamo 105 godina postojanja tenis kluba, kada smo ponovo vratili fjučers turnir u Prijedor, tako da je ova cijela godina u teniskom klubu rađena pod sloganom ‘I više od tenisa’. Što se tiče samog bijelog turnira, on treba da pošalje poruke kao što sport uvijek šalje, a to je, prije svega, tolerancija, međusobno poštovanje, kultura u komunikaciji. Stvaraju se nova poznanstva, prijateljstva, pa i neke poslovne veze, a što je najvažnije, iz našeg grada šaljemo lijepe slike i poruke cijelom svijetu“, izjavio je direktor Teniskog kluba “Dr Mladen Stojanović” Vojo Pavičić.

Dodao je da je turnir ovakve kategorije jedini u Bosni i Hercegovini.

Nenad Marjanović, član Teniskog kluba “Dr Mladen Stojanović” i autor monografije o klubu, kazao je da je teško reći koja je sezona najuspješnija u 105 godina postojanja kluba.

“Jako je teško odgovoriti koja je najuspješnija sezona pošto je svaki period nosio svoje sisteme takmičenja i svoj način igranja. Rezultati su bili prisutni od prvih dana kad je klub ozvaničen 1932, kojeg je osnovao dr. Mladen Stojanović. Tada smo bili neprikosnoveni na banjalučkoj regiji, to jest u Bosanskoj Krajini. Tada se tenis igrao i u Bihaću, i u Banjaluci, mi smo bili dominantni. Poslije, kad se tenis uozbiljio i postao profesionalniji, došli su drugi uspjesi. Recimo, ne smijemo zaboraviti da je Prijedor prije tridesetak godina imao dva reprezentativca: Idriza Hošića u fudbalu i Medinu Husić u tenisu. To su prvi reprezentativci grada Prijedora. Poslije smo imali pregršt reprezentativaca u tenisu i danas imamo Tarika Redžića, tako da nabrajati ih sve vrlo je teško. Periodi su različiti, igrači su različiti. Tenis se razvijao, tu je plejada uspješnih tenisera, plejada uspješnih trenera. Treba reći da preko 50 trenera iz Teniskog kluba ‘Dr Mladen Stojanović’ radi u cijelom svijetu, od Australije do Amerike, da je to sve rezultat rada na neki način ovog našeg kluba. To je jedan način života koji je 105 godina u Prijedoru u društveno-političkom, sportskom, ekonomskom svakom pogledu jako značajan”, kazao je Marjanović.

Marjanović je podsjetio da su prvi teniski klub u ovom gradu osnovali austrougarski oficiri, kojima su se pridružili bogatiji Prijedorčani iz porodica Mitrinović, Radetić, Stojanović, Tombolini, a kad su oficiri napustili ove prostore, oni su nastavili da ga igraju.

Kad je riječ o popularizaciji tenisa u ovom gradu, on je rekao da su nezaobilazni dr. Mladen Stojanović, koji je osnovao sadašnji klub 1932. godine, Veljko Stojanović Holivud, koji je osim tenisa, doprinio razvoju još 10 sportova u ovom gradu.

Marjanović je rekao da Klub sada broji 300 članova i naglasio da ih je toliko u prosjeku bilo i u ranijim periodima, ali je sa sjetom pomenuo da u njemu sada ima više rekreativaca nego aktivnih tenisera.

Otvarajući turnir, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da su ovdje ljudi koji vole tenis, vole sport u bijelom i da danas simbolički žele da pokažu da je ovo nekad bio potpuno turnir u bijelom.

Tenis je do sada mijenjao mnoga svoja pravila, a ono što je indirektno vezano za njega nikad se nije promijenilo. Na teniske turnire se dolazilo i sada dolazi da se odgledaju neki mečevi, ali i da se drugima pokaže vlastiti stajling.