Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kvitfjell

Objavljena startna lista za sutrašnju Super-G utrku, Elvedina starta s brojem 25

elvedina muzaferija
Foto: Pixsell
Elvedina Muzaferija

Međunarodna skijaška federacija donijela je odluku da se u Kvitfjellu u subotu i nedjelju, održi dupli Super-G

Na zvaničnoj internet stranici Međunarodne skijaške federacije (FIS) objavljena je startna lista prve od dvije Super-G utrke Svjetskog kupa, a koje će ovog vikenda biti održane u norveškom Kvitfjellu.

Najuspješnija bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija nalazi se u trećoj jakosnoj grupi i startat će s brojem 25.

Inače, sutrašnji Super – G, kao nadoknada jedne od dvije otkazane utrke u Val di Fassi proteklog vikenda, najavljen je umjesto spust utrke koja je bila u kalendaru, ali za njeno održavanje nisu ispunjeni osnovni uvjeti.

Naime, posljednja utrka spusta prije završnice Svjetskog kupa za žene otkazana je danas, nakon što je loše vrijeme onemogućilo održavanje zvaničnog treninga, što jeste preduvjet za održavanje takmičenja u ovoj disciplini.

Ovim otkazivanjem, najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija, koja je u prethodnim utrkama skupila 69 bodova u spustu te se pozicionirala na 23. mjesto u ukupnom poretku discipline, ovjerila je svoju kartu u završnicu Audi FIS Ski World Cupa, a koja će biti održana u austrijskom Saalbachu od 22. do 24. marta.

Nedugo zatim, Međunarodna skijaška federacija donijela je odluku da se u Kvitfjellu u subotu i nedjelju, održi dupli Super-G, što je dodatna šansa za našu najbolju takmičarku, koja u ovoj disciplini trenutno kotira na 29. poziciji, s 33 osvojena kup boda.

“Prije svega želim čestitati Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim građanima. Nadam se da uživate u ovom danu i da slavite. Naravno da mi nije drago što je trka otkazana, ali u neku ruku i jeste zato što je FIS odlučio da će sutrašnju utrku spusta, zamijeniti utrkom Super-G-ja koja je otkazana proteklog vikenda u Italiji, i to znači da ću imati puno veće šanse da se kvalifikujem u finale Svjetskog kupa i u disciplini Super –G. Nadam se da ćemo se i mi malo bolje posložiti i da ću uspjeti ostvariti i taj cilj. I ako ne, jako sam sretna ovom sezonom.

Dati ću sve od sebe da budem spremna u Saalbachu. Još jednom, uživajte u današnjem danu i budite ponosni na sve Bosance i Hercegovce”, poručila je Viskočanka i članica Ski kluba ZE-2010 u javljanju iz Norveške.

Sutrašnja utrka starta u 11 sati, uz direktan TV prenos na Eurosportu.  S obzirom na startni broj, Elvedina vjerovatno neće startati prije 11,30 sati.

U dosadašnjim utrkama Muzaferija je prikupila ukupno 102 boda u Svjetskom kupu, a obje Super –G utrke u subotu i nedjelju, 2. i 3. marta, u prijenosu Eurosport kanala možete pratiti od 11. sati.