Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

peng shuai

Objavljeno pismo nestale teniserke, mnogi ne vjeruju da ga je ona napisala

Peng Shuai

“Ova objava samo podiže moju brigu o njenoj sigurnosti. Teško mi je za povjerovati da je Peng Shuai zapravo napisala pismo ili da vjeruje u ono što u njemu piše”, rekao je Simon, prenosi Guardian

Slučaj nestale kineske teniserke Peng Shuai dobio je novi zaplet nakon što je China Global Television Network objavio pismo u kojem teniserka javlja da je s njom sve u redu i da se odmara.

Peng je 2. novembra na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavila pismo u kojem tvrdi da ju je bivši kineski dopremijer Zhang Gaoli seksualno napastovao te da je njegova supruga sve znala jer je čuvala stražu ispred vrata.

“Nemam audio ili videodokaze i bilo ih je nemoguće napraviti, ali imam svoje vrlo stvarno iskustvo”, napisala je tada Peng, čiji se neželjeni odnos s 40 godina starijim političarom nastavio i u idućem razdoblju.

Kinezi objavili pismo u kojem Peng tvrdi da nije nestala

Objava je uskoro obrisana, a cenzori su blokirali i mnoge srodne pojmove, kao što je tenis. Francuski Le Monde nekoliko dana kasnije objavio je da je 35-godišnja Peng nestala, a izvršni direktor WTA Steve Simon kaže da s njom nitko već neko vrijeme nije uspio stupiti u kontakt.

Sada je spomenuti CGTN objavio pismo u kojem teniserka tvrdi da je dobro i da su sve tvrdnje o silovanju neistinite. Ta je objava samo unijela još veću sumnju u cijelu priču.

“Vezano za nedavne vijesti na službenoj stranici WTA, sadržaj nisam ni potvrdila ni verificirala te je objavljen bez mog pristanka. Vijesti iz te objave, među kojima i ona o optužbi za silovanje, nisu istinite. Nisam nestala i na sigurnom sam. Odmaram se kod kuće, sve je u redu. Hvala na brizi.

Ako WTA objavi još vijesti o meni, molim vas da ih provjerite sa mnom i da ih ne objavljujete bez mog pristanka. Kao profesionalna teniserka, zahvaljujem svima na brizi. Nadam se da ću i dalje promovisati kineski tenis ako dobijem priliku, nadam se da će biti sve bolji i bolji.

Još jedanput, hvala svima na brizi”, stoji u pismu koje je stiglo CGTN-u, ali i Simonu.

Kinezi su već kontrolisali slobodu govora onih koji su izazivali kontroverze

“Ova objava samo podiže moju brigu o njenoj sigurnosti. Teško mi je za povjerovati da je Peng Shuai zapravo napisala pismo ili da vjeruje u ono što u njemu piše”, rekao je Simon, prenosi Guardian.

S njim se slaže i kineska udruga za odbranu ljudskih prava, koja ističe da je kineska vlada više puta zadržavala ljude koji su izazivali kontroverze, kontrolirala njihovu slobodu govora i tjerala ih da daju isforsirane izjave, piše Guardian.

“Dok Peng Shuai ne bude slobodna, na kineskoj je vladi teret da dokaže da nije zadržana protiv svoje volje”, kažu u udruzi.

Simon je rekao da ga kineska vlada uvjerava da je teniserka na sigurnom, ali da je nitko iz WTA nije uspio kontaktirati da to potvrdi.

Peng Shuai je bila najbolja teniserka svijeta u parovima, osvajačica Wimbledona 2013. i Roland Garrosa 2014. Najbolji renking u pojedinačnoj konkurenciji bilo joj je 14. mjesto, a trenutno je 191. igračica svijeta.