Australija

Za vakcinisane ukinuli sve mjere: Kafići i stadioni s neograničenim brojem posjetitelja

australija

– Vaš život vratit će se u normalu, bit ćete u stanju da uživate u svim stvarima koje ste propustili – izjavio je državni premijer Daniel Andrews na konferenciji za novinare

Pabovi i kafići u Melbourneu mogu imati neograničeni broj gostiju od četvrtka navečer, a i stadioni mogu biti ispunjeni u punim kapacitetima nakon što su vlasti ukinule skoro sve preostale restrikcije u cilju suzbijanja širenja COVID-19 za vakcinisane stanovnike drugog po veličini australskog grada.

Savezna država Viktorija u kojoj se nalazi Melbourne, postepeno je ublažavala ograničenja kada su vakcinacije s dvije doze dostigle 70, 80 i 90 posto stanovništva, dok su posljednja ublažavanja dio preokreta u strategiji života s koronavirusom. Očekuje se da nivo vakcinacije odraslog stanovništva dostigne 90 posto tokom vikenda.

– Vaš život vratit će se u normalu, bit ćete u stanju da uživate u svim stvarima koje ste propustili – izjavio je državni premijer Daniel Andrews na konferenciji za novinare.

U okviru ublaženih mjera, ljudi mogu posjećivati plesne dvorane i neće biti limita na kućna okupljanja. Maske će, međutim, ostati obavezne u zdravstvenim ustanovama, javnom saobraćaju i u prodavnicama.

Ublažene restrikcije znače da će velika letnja sportska dešavnja poput probnog meča kriketa za Boxing Day i teniskog tutnira Australian Opena biti u stanju da prime posjetioce u skladu s svojim kapacitetima.

Australjia je najvećim dijelom suzbila zaraze tokom ove godine do pojavljivanja delta varijante virusa krajem juna koja se brzo proširila Sydneyom i Melbourneom, najvećim gradovima u zemlji, i nacionalnom prijestolnicom Canberrom, prisiljavajući vlasti da uvedu višemjesečne lockdowne. One su otada ublažavale restriktivne mjere kako bi se mogla provesti kampanja vakcinacije.

Čak i uz pojavu delta varijante virusa, Australija je zabilježila oko 194.000 zaraženih i 1.922 preminulih, daleko manje od brojnih zemalja s kojima se može porediti.

Novi Južni Wales, koji uključuje Sydney, u četvrtak je prijavio 262 slučajeva zaraze koronavirusom, a Viktorija 1.007, dok je australska Teritorija prijestolnice izvjestila o 25 zaraženih. Petnaest preminulih je potvrđeno.

Sjeverna teritorija bori se da suzbije novu epidemiju dok vlasti ubrzavaju vakcinaciju kako bi spriječile širenje virusa u udaljenim zajednicama. Ostale države i teritrorije suzbile su COVID-19, prenosi Reuters.