"CNN"

Očekuje se da Biden ove sedmice objavi diplomatski bojkot Igara u Pekingu

Biden_Xi Jinping_online

Diplomatski bojkot neće utjecati na nastupe sportista

Očekuje se da administracija američkog predsjednika Joea Bidena ove sedmice potvrdi diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara, koje će biti održane u Kini od 4. do 20. februara, prenosi CNN.

Bijela kuća nije željela komentarisati izvještaje CNN-a, prenose agencije.

Kinezi su se zbog toga već oglasili. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian upozorio je uključene “da prestanu pozivati ​​na bojkot Igara kako to slučajno ne bi ugrozilo kinesko-američki dijalog i saradnju o važnim pitanjima”.

On je na konferenciji za novinare, kako prenosi Reuters, dodao “ako Sjedinjene Države održe svoju namjeru, Kina će poduzeti odlučne protumjere”.

Biden je sredinom novembra rekao da “Sjedinjene Države razmatraju diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Pekingu sljedećeg februara”.

Organizacije za ljudska prava optužuju vlasti u Pekingu za grubo kršenje prava, posebno ujgurske muslimanske manjine, kao i represiju u Tibetu, Hong Kongu i nekim drugim autonomnim regijama. Stoga, kao i prije Ljetnih igara 2008., sve je više zahtjeva za bojkot igara.

Diplomatski bojkot neće utjecati na nastupe sportista.

Zbog toga je ruski predsjednik Vladimir Putin već najavio posjetu Pekingu tokom Zimskih igara, iako je Rusiji i njenim sportistima zabranjeno učešće na igrama pod državnom zastavom i simbolima.

Ruski sportisti moraće ponovo da se takmiče u Pekingu 2022. godine pod neutralnim simbolima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), jer je Rusija kao država i dalje kažnjena zbog sistemskog dopinga na Igrama u Sočiju 2014. i posljedičnog prikrivanja prevare.