oglasila se i Osaka

Od nje ni traga, ni glasa: Gdje je nestala kineska teniserka Peng Shuai?

Peng Shuai

Nema ni traga ni glasa od jedne od najvećih kineskih sportskih zvijezda Peng Shuai otkako je iznijela optužbe za seksualno zlostavljanje i optužila visokog kineskog zvaničnika

Svjetska teniska šampionka Naomi Osaka posljednja je u nizu sportista koji su izrazili ozbiljnu zabrinutost oko toga gdje se nalazi kineska teniserka Peng Shuai.

Nema ni traga ni glasa od jedne od najvećih kineskih sportskih zvijezda Peng Shuai otkako je iznijela optužbe za seksualno zlostavljanje i optužila visokog kineskog zvaničnika.

Ženska teniska asocijacija (WTA) saopćila je da je dobila potvrdu kako je “Shuai na sigurnom i da nije pod nikakvom fizičkom prijetnjom”.

Međutim, do nje nisu mogli direktno doći.

– Nedavno sam obaviještena o kolegici teniserki koja je nestala ubrzo nakon što je otkrila da je seksualno zlostavljana – napisala je Osaka na Twitteru, koristeći hashtag #WhereisPengShuai. “Nadam se da su Peng Shuai i njena porodica na sigurnom i da su dobro. U šoku sam zbog trenutne situacije i šaljem joj svu moju ljubav.”

U međuvremenu su i drugi teniseri progovorili o Peng.

Ranije ove sedmice, prvi teniser svijeta Novak Đoković rekao je da se nada da je Peng Shuai dobro, dodajući da je šokiran.

Francuski igrač Nicholas Mahut također se oglasio, rekavši “svi smo zabrinuti za nju”.

Peng Shuai i Zhang Gaoli

Nekadašnja najbolja teniserka svijeta u dublovima Peng Shuai optužila je bivšeg vicepremijera Zhanga Gaolija da ju je prije tri godine silovao.

Tridesepetogodišnja teniserka je objavila optužbu na društvenoj mreži Weibo. Ubrzo je cenzurirana, no jasno je bilo o kome je riječ.

– Tog poslijepodneva sam ga odbila i nisam mogla prestati plakati. Od straha i konfuzije na kraju sam popustila i imali smo seksualni odnos. Silovao me je. Zhangova supruga sve je znala i čuvala je stražu ispred vrata – napisala je teniserka. Sve se navodno dogodilo kad je došla u posjetu vicepremijeru kako bi igrali tenis.

Peng je nakon toga postala Zhangova ljubavnica.

– Nemam audio ili video dokaze i bilo ih je nemoguće napraviti, ali imam svoje stvarno iskustvo – dodala je u svojoj ispovijedi.

Zhang Gaoli bio je zamjenik kineskog premijera u periodu između 2013. i 2018. godine.