Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krećemo protiv španije

Odbojkašice BiH s dva uvjerljiva trijumfa protiv Estonki danas putuju na EP u Italiju

odbojkasice bih

Izabranice bh. selektora Stevana Ljubičića, prvu će utakmicu u sklopu EP-a u italijanskom gradu Monza igrati u srijedu

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, u posljednjoj provjeri pred nastup na Evropskom prvenstvu, savladala je sinoć u Tallinu i u drugom kontrolnom meču selekciju Estonije s uvjerljivih 3:0 (25:21, 25:12 i 25:22).

Prvi meč, koji je igran u petak navečer te u kojem su igrana četiri seta (četvrti se set igrao kako bi priliku dobile sve igračice oba tima-op.a.), bh. odbojkašice dobile također bez izgubljenog seta- rezultatom 4:0 (25:21, 25:16, 27:25 te 25:21).

Estonija je, a nakon što je u grupi A, s Austrijom, Latvijom i Sjevernom Makedonijom, s omjerom 5-1 (toliko je imala i Austrija-op.a.), bila prva u svojoj grupi Srebrene lige CEV-a, koju su i osvojile, upravo trijumfom u finalu protiv Austrije s 3:2. Prethodno su u polufinalu s 3:1 porazile Portugal.

Zanimljivo je i da su Estonke, u sklopu ovih priprema za nastup na EP-u, a na kojem će, uz Italiju, Belgiju i Njemačku, biti domaćini jedne od četiri grupe – grupe D (Francuska, Španija, Nizozemska, Slovačka i Finska), prije dvije sedmice, također u prijateljskom meču, protiv Rumunije igrale 2:2.

Upravo su Rumunke jedne od rivalki bh. odbojkašica u grupi B EP-a, koja će igrati u Italiji. Osim domaćina te aktuelnih evropskih prvakinja Italije, u grupi s odbojkašicama BiH nalaze se još i Bugarska, Hrvatska i Švicarska te pomenuta Rumunija.

Odbojkašice BiH su i, nakon četiri poraza u podmlađenom sastavu u ovogodišnjem izdanju Zlatne lige CEV-a protiv Belgije (0:3 i 0:3) i Švedske (1:3 i 2:3) te bez pobjede u tri kontrolna meča protiv Azerbejdžana, a koje su sredinom jula igrale u sklopu zeničkih priprema- dva puta izgubile s po 1:3 u setovima te jedan meč odigrale neriješeno 2:2, u pravo vrijeme pokazale i dobru takmičarsku formu.

Izabranice bh. selektora Stevana Ljubičića, koji je kroz pripreme najavljivao da bi njegov tim mogao izboriti prolaz u drugu fazu, prvu će utakmicu u sklopu EP-a u italijanskom gradu Monza igrati u srijedu, 16. augusta, protiv reprezentacije Švicarske (18.00 sati).

Odbojkašice će danas, direktno iz Estonije, otputovati u Italiju, koja će, dan ranije, upravo protiv Rumunije, otvoriti ovogodišnje EP (20.00 sati), koje će se igrati do 3. septembra.