Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podrška šefu

16 ambasadora i konzula BiH potpisali pismo podrške Dodiku

milorad dodik nsrs
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milorad Dodik

Mi, potpisani srpski ambasadori i generalni konzuli BiH, želimo da iskažemo podršku Vama i kompletnom rukovodstvu Republike Srpske

Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog, kako tvrde, skandalozne odluke Tužilaštva BiH da podigne optužnicu protiv njega kao predsjednika Republike Srpske.

U pismu tvrde da “činjenica da je Tužilaštvo podiglo optužnicu na osnovu pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Christiana Schmidta uz pritisak Ambasade SAD u BiH, govori da je riječ o tiraniji i stanju najsličnijem okupaciji”.

“Ovdje više ne govorimo samo o kršenju Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i njenom članu 41 o nemiješanju u unutrašnja pitanja države prijema, nego govorimo o širem uzurpiranju institucija i usmjeravanju istih na urušavanje političkog sistema BiH.

To veoma podsjeća na okupaciju i posljednjom odlukom Tužilaštva BiH uz pritisak jednog dijela međunarodne zajednice, Vi ste, nažalost, postali predmet ove tiranije i samovolje domaćih marioneta i stranih uzurpatora”, tvrde ambasadori i generalni konzuli BiH koji su na te pozicije mahom stigli upravo kao Dodikovi kadrovi.

“S tim u vezi, mi, potpisani srpski ambasadori i generalni konzuli BiH, želimo da iskažemo podršku Vama i kompletnom rukovodstvu Republike Srpske, te ćemo u narednom periodu u državama prijema, međunarodnim organizacijama i državama koje nerezidentno pokrivamo aktivno informisati da su navedene mjere protiv najviših zvaničnika Republike Srpske tiranske, antidemokaratske i anticivilizacijske”, poručili su.

Također, kažu kako će “isticati da Savjet bezbjednosti UN nije imenovao visokog predstavnika u BiH, te da Schmidt predstavlja uzurpatora koji narušava pravni poredak BiH, a nikako legalnog i legitimnog predstavnika međunarodne zajednice izabranog propisanim procedurama Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“Potcrtavaćemo ustavnu poziciju Republike Srpske u okviru BiH i pojašnjavati domaćinima da borba za Dejtonskim sporazumom propisanu autonomiju ne predstavlja secesionizam. Obrazlagati da ovi principi mogu jedino da sačuvaju dejtonsku BiH, a da sve tiranske, antidemokratske, okupatorske i anticivilizacijske metode mogu dovesti do disolucije BiH”.

Pismo podrške Dodiku potpisali su ambasadori i generalni konzuli BiH Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojan Đokić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Vuković, Dragan Јaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Koviljka Špirić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan i Tatjana Telić.

Tužilaštvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Schmidta. Dodiku, u slučaju da Sud BiH potvrdi optužnicu i bude osuđen, prijeti kazna zatvora do pet godina.