"Silo na ognjištu"

Na Posuškom litu održana smotra izvornog folklora ‘Silo na ognjištu’

posusko lito
FOTO: Fena

Da je publiku ponijela izvrsna atmosfera najbolje se moglo vidjeti po osmjesima i pjesmi koju su zajedno u jedan glas pjevali s izvođačima na pozornici

Sedamnaesta smotra izvornog folklora “Silo na ognjištu” u organizaciji HKUD “Fra Petar Bakula” Posušje, a u sklopu Posuškog lita, održana je u subotu navečer na posuškom Trgu hrvatskih branitelja.

Ovogodišnju manifestaciju otvorio je načelnik općine Posušje Ante Begić, a mnoštvo nazočnih imalo je priliku čuti, vidjeti i uživati u zvucima dipala, gusala, drugih instrumenata te izvornih narodnih pjesama kroz šest točaka u izvedbi pet kulturno-umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske.

Osim domaćeg kulturno-umjetničkog društva, koje se predstavilo s pjesmama i plesovima posuškog kraja, inače točkom nagrađenom 3. mjestom na državnoj smotri folklora u Mostaru, na ovogodišnjoj manifestaciji su svoje običaje i tradiciju pokazali i kulturno- umjetnička društva i udruge: Marijan Lanosović iz Orubice, Kraljica Katarina iz Donjeg Lapca, Seljačka Sloga iz Nedelišća, te Hrvatska duvanjska baština iz Tomislavgrada, a posebnu točku izveli su posuški gangaši.

Tako je publika u Posušju uz već poznate zvuke mogla čuti i zvuke violine i šargije, vidjeti splet međimurskih, kao i drugih plesova te kolo na dva štuka, kojeg su primjerice izveli gosti iz Orubice, inače uvršteno u registar kulturne baštine Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro.

Da je publiku ponijela izvrsna atmosfera najbolje se moglo vidjeti po osmjesima i pjesmi koju su zajedno u jedan glas pjevali s izvođačima na pozornici, tijekom gotovo dvosatnog programa kojeg je začinio Tamburaški sastav Dukati.

Uz pohvalu organizatorima, zahvala ide i mnogobrojnoj publici, koja je sudeći prema slici koju su sinoć poslali iz Posušja, uz kulturno-umjetnička društva, najbolji čuvar našeg izvornog kulturnog blaga, istaknuli su iz Općine Posušje.