Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ep u odbojci

Odbojkašice BiH u (ne)mogućoj misiji: Večeras moraju pasti evropske prvakinje

Odbojkašice BiH
Foto: Pixsell

Gubitkom po dva seta u mečevima protiv Hrvatske i Švicarske, bh. odbojkašice izgubile su i po jedan bod za pobjedu

Ženska odbojkaška selekcija Bosne i Hercegovine večeras će u Torinu protiv aktuelnih prvakinja Italije (21 sat) igrati svoj posljednji meč grupne faze Europskog prvenstva u Italiji, Belgiji, Njemačkoj i Estoniji, u kojem se sada izabranicama Stevana Ljubičića pobjeda nameće kao imperativ.

Naime, nakon sinoćnjeg poraza od Rumunije s 2:3 te i poraza Hrvatske od Švicarske rezultatom 1:3, bh. odbojkašicama je sada, uprkos dva trijumfa, za prolaz u osminu finala neophodna pobjeda u zadnjem kolu protiv aktuelnih evropskih prvakinja i domaćina grupe B-Italije, koja nije izgubila nijedan set u odigrana dosadašnja tri meča.

Izgubljeni set će nas skupo koštati

Gubitkom po dva seta u mečevima protiv Hrvatske i Švicarske, naime, bh. odbojkašice izgubile su i po jedan bod za pobjedu, koji su dobile rivalke za poraz uz osvojena dva seta, baš kao što su i bh. odbojkašice osvojile bod sinoć u porazu protiv Rumunije. Međutim, gotovo izvjesno, izgubljeni bod protiv Švicarske koštat će ih i prolaza u noakut fazu.

Švicarska, naime, kao i Rumunija, nakon četiri odigrana meča, ima identičan skor kao i bh. tim – po dvije pobjede i dva poraza, ali te dvije selekcije imaju po šest bodova, mada bh. odbojkašice imaju dobijen jedan set više, ali imaju i izgubljen jedan set više od tih selekcija.

Zanimljivo je da su bh. odbojkašice odigrale najviše setova u četiri meča na ovom turniru – čak 19, od kojih su dobile devet (prije dvije godine u Beogradu su dobile samo meč protiv Azerbejdžana s 3:0 te osvojile samo ta tri seta), a da su Hrvatska, koja je već ispala te Švicarska i Rumunija, odigrale po 17, dok su u ostalim grupama samo Španija i Finska, u grupi D, odigrale po 15 setova.

Večerašnji raspored

Rumunija večeras u 18.00 sati igra zadnji meč protiv Bugarske, koja je, kao i vodeća Italija, odigrala tri meča. Bugarke sutra u 18.00 sati očekuje i meč protiv Švicarske, a Italiju u 21.00 sat protiv Hrvatske, nakon čega će biti poznat i konačan poredak u grupi B.

Grupna faza završava 24. augusta, a dalje idu po četiri prvoplasirane selekcije iz sve četiri grupe. Grupi A je domaćin Belgija, grupi B Italija, grupi C Njemačka te grupi D Estonija.

Trenutna tabela grupe B: Italija 9 (9:0), Bugarska 6 (6:5), Rumunija 6 (8:9), Švicarska 6 (8:9), BiH 5 (9:10) i Hrvatska 1 bod (5:12).