Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog koronavirusa

Odgođene Olimpijske igre u Tokiju

olimpijske_medalje

Igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je da se Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) složio sa njegovim prijedlogom o odlaganju Olimpijskih igara u Tokiju za 2021. godinu zbog globalne pandemije korona virusa, objavila je japanska novinska agencija Kyodo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon telefonskog razgovora s Bachom, Abe je rekao da ima namjeru da se Olimpijske i Paraolimpijske igre održe sljedeće godine.

Telefonski razgovor uslijedio je zbog sve većeg pritiska sportista i sportskih organizacija da se Ljetne olimpijske igre u Tokiju 2020. godine odgode zbog brzog širenja smrtonosnog korona virusa. Samo dan nakon što je Abe u Parlamentu Japana rekao da se igre ne mogu održati u trenutnim okolnostima, sugerirajući prvi put da će ih možda morati odložiti, došlo je do dogovora sa vrhom MOK-a i Olimpijada će biti odgođena za narednu godinu.

Biće to prvi put u istoriji da se Ljetne olimpijske igre otkazuju. Igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020.

Čelnici Japana i MOK-a dogovorili su se da će Igre zadržati ime ”Tokio 2020”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 17.100 ljudi, a potvrđeno je preko 390.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.