Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održana “Trka za demokratiju” u Sarajevu: Pobjednici Kipruto i Jevtić

trka za demokratiju222

Više stotina građana učestvovalo je danas u kratkoj trci pod nazivom “Trka za demokratiju – 15. juli” koja je održana u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu povodom druge godišnjice od neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

U neuspjelom pokušaju puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. život je izgubio 251 građanin, a više od 2.000 ih je ranjeno.

Glavni organizator današnje trke kojoj je prisustvovalo nešto više od 400 osoba je Ambasada Republike Turske u BiH.

U muškoj kategoriji stazu dužine 3,5 kilometra najbrže je pretrčao Kenijac Stanley Kipruto, a u ženskoj Olivera Jevtić iz Srbije.

Prije početka trke intonirane u himne BiH i Turske, te je minutom šutnje i učenjem Fatihe odana počast poginulima prilikom pokušaja puča.

Kada je riječ o samoj trci, učesnici su, na znak ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca, krenuli ispred Ambasade Turske u BiH, trčali prema hotelu Bristol i zgradi Elektroprivrede BiH, pa do kraja Vilsonovog šetališta. Tu su se okrenuli i trčali nazad cijelim Vilsonovim šetalištem do Mosta Suade Dilberović, gdje su se takođe okrenuli i trčali do cilja – turske ambasade.

Stazu je drugi istrčao Stefan Čuković iz BiH, a treći Uroš Gutić, također iz BiH.

Među takmičarkama drugoplasirana je bila predstavnica Srbije Biljana Cvijanović, a na trećem mjestu predstavnica BiH Alma Hrnjić.

Nakon trke uručene su i zahvalnice sponzorima i drugim institucijama koje su pružile podršku u organizaciji trke. Zahvalnica je uručena i direktoru ureda Anadolu Agency za Balkan Zlatanu Kapiću.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc podsjetio je u obraćanju nakon trke kako se na današnji dan prije dvije godine u Turskoj dogodilo izdajnički pokušaj puča od strane FETO-a.

“Izdajnički pokušaj državog udara nije uspio zahvaljujući hiljadama, milionima građana Turske koji su na poziv našeg predsjenika Erodgana izašli na ulice i svojim tijelima, dušama, krvlju i životima, pokazali jaku političku volju i zaštitili demokratiju. Uspjeli su osujetiti FETO u ovom pokušaju. Mi se danas ovdje, zajedno s građanima BiH, prisjećamo tog dana, prisjećamo se žrtava, prisjećamo se ove pobjede demokratije, zajedništva i solidarnosti”, poručio je Koc.

Dodao je kako je “Trka za demokratiju – 15. juli” održana i prošle godine, i da je ona jedan izraz poštovanja prema hrabrosti turskog naroda i pobjedi demokratije.

“Mi se nadamo da će ova trka postati tradicija”, poručio je Koc, te ovom prilikom zahvalio svim institucijama koje su podržale organizaciju trke, među kojima je istakao Ziraat Bank Bosnia, Istitut “Yunus Emre”, Fodaciju “Maarif”, Tursku agenciju za saradnju i koordinaciju (TIKA), Internacionalni unverzitet u Sarajevu (IUS), Grad Istanbul, te turske kompanije u BiH Naron Hayat i Sisecam.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine pokušala izvesti vojni udar s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Pokušaj puča spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašli na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro, goloruki stali pred tenkove i oklopna vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.