Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tradicionalna ceremonija

Olimpijska baklja upaljena u drevnoj Olimpiji

olimpijska baklja
Foto: Screenshot/ YouTube

Grčka glumica Meri Mina, u ulozi visoke svećenice, upalila je baklju koristeći rezervni plamen umjesto paraboličnog ogledala koje se inače koristi, zbog oblačnog neba, za početak štafete u Grčkoj i Francuskoj

Baklja za Olimpijske igre u Parizu 2024. upaljena je u antičkoj Olimpiji na tradicionalnoj ceremoniji u utorak, označavajući završni dio sedmogodišnjih priprema za početak Igara 26. jula.

Grčka glumica Meri Mina, u ulozi visoke svećenice, upalila je baklju koristeći rezervni plamen umjesto paraboličnog ogledala koje se inače koristi, zbog oblačnog neba, za početak štafete u Grčkoj i Francuskoj. To će kulminirati paljenjem olimpijskog plamena u glavnom gradu Francuske na ceremoniji otvaranja.

Pariz će biti domaćin ljetnih olimpijskih igara treći put nakon 1900. i 1924. godine.

-U ovim teškim vremenima kroz koja živimo, s ratovima i sukobima u porastu, ljudi su siti sve mržnje, agresije i negativnih vijesti s kojima se suočavaju iz dana u dan – izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach u govoru.

-Žudimo za nečim što nas spaja, nečim što ujedinjuje, nečim što nam daje nadu. Olimpijski plamen koji danas palimo je simbol te nade – dodao je.

MOK je otvorio put ruskim i bjeloruskim sportistima da se takmiče na Olimpijskim igrama uprkos ratu u Ukrajini koji je u toku, ali će to učiniti kao neutralni sportisti bez nacionalne zastave ili himne, što je odluka koja je razbjesnila Moskvu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je prošle sedmice kazao da će od Rusije biti zatraženo da poštuje primirje u Ukrajini tokom Olimpijskih igara u Parizu. Kremlj je saopćio da bi Ukrajina to mogla iskoristiti kao priliku da se pregrupiše i naoruža. Obustava oružanih sukoba prema olimpijskom primirju tokom Igara bila je standardna praksa u staroj Grčkoj, prenosi Reuters.