Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Olimpijsko zlato za danske rukometaše, prvo u istoriji

danska_zlato

Prvi put u istoriji danski rukometaši osvojili su olimpijsko zlato! U sjajnom finalu Danska je pobijedila Francusku 28:26 zaustavivši Francuze na putu do trećeg uzastopnog olimpijskog zlata.

Francuska je nešto bolje ušla u susret, povela je 3:1, međutim nakon što su Danci došli na 5:5, do same završnice prvog dijela gledali smo izjednačenu igru u kojoj su se ekipe izmjenjivale u vodstvu. U posljednje dvije minute Danska je s dva gola pobjegla na odmor s prednošću 16:14.

U drugom dijelu Danci nisu ispuštali prednost. U 49. minuti imali su velikih 25:20, no aktualni svjetski prvaci smanjili su na svega gol zaostatka (26:25). Danci potom bježe na 28:25 i Francuska se nije uspjela vratiti.

Dance je do najvećeg uspjeha u istoriji predvodio Mikkel Hansen s osam golova, dok su Lasse Svan, Kasper Sondergaard, Morten Olsen i Henrik Toft Hansen dodali po četiri gola.

Kod Francuza su najefikasniji bili Michael Guigou sa šest, Nikola Karabatić s pet, te Daniel Narcisse sa četiri gola. Sjajni Thierry Omeyer je imao 15 odbrana, no nije pomoglo.

U susretu za treće mjesto Njemačka je pobijedila Poljsku 31-25 (17:13).