Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deminer iz BiH teško ranjen na Kopaoniku

mina

Deminer Mladen Gluhović (42) sa Pala teško je ranjen na Kopaoniku prilikom uklanjanja zaostalih NATO kasetnih bombi, pišu beogradske “Večernje novosti“.

Teško povrijeđeni deminer, dio ekipe “Saturija” iz Beograda, najprije je prebačen u novopazarsku Opštu bolnicu, gdje mu je ukazana prva pomoć, a potom u Beograd.

Načelnik Hirurškog odjeljenja ove bolnice Kemal Brničanin rekao je da su povrede veoma teške, ali za sada ne ugrožavaju Gluhovićev život.

On je ranjen nakon što je podigao busen ispod koga se nalazila bomba MK-4, koja je eksplodirala i nanijela teške povrede po svim dijelovima tijela.

Boban Kurandić, bivši pripadnik Vojske Srbije i radnik Centra za civilnu kontrolu leta na Pančićevom vrhu, inače iskusni deminer koji je nadzirao radove, kaže da je prije nego što se, po svim pravilima, pristupilo deminiranju, oklopnim vozilom “preoran” cijeli teren između okretišta ski-staze “Krčmar” i baze Civilne kontrole letenja, nekada baze Vojske Srbije, na Pančićevom vrhu, i da je u jednom trenutku Mladen podigao busen trave u kome je bila i bomba, koja je odmah eksplodirala.

“Obično se u ovakvim situacijama gubi život, ali spasli su ga upravo taj busen i činjenica da se nije radilo o smrtonosnoj kasetnoj bombi BLU-97 AB, koje se često pune vrlo zapaljivim cirkonijumom, već nešto slabija”, rekao je Kurandić.

On je istakao da je još mnogo kasetnih bombi po Kopaoniku, i da je dosta toga raščišćeno, a dosta i ostalo.