Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oscar Pistorius od utorka u kućnom pritvoru

oscar pistorius

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius će u utorak biti pušten iz zatvora i ostatak petogodišnje zatvorske kazne zbog ubistva djevojke izdražavati u kućnom pritvoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvaničnici Južnoafričke Republike su potvrdili da će Pistorius, nakon preporuke iz kazneno-popravnog odjela u Južnoj Africi, u utorak 20. oktobra, napustiti zatvorsku ćeliju i preći u kućni pritvor.

Prema zakonima Južnoafričke Republike, osuđenik nakon odslužene šestine zatvorske kazne može biti uslovno ili uz kauciju pušten iz zatvora.

Pistorius je osuđen na pet godina zatvora za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkam iz nehata 14. februara 2013. godine u njihovom domu u južnoafričkom glavnom gradu Pretoriji.

Paraolimpijac je tog dana došao u njihovu kuću i pucao iz puške kroz vrata kupatila u kojem je usmrtio djevojku. Na sudu je tvrdio kako je mislio da se u kupatilu nalazi lopov.

Poznatiji kao “Blade Runner”, Pistoris je rođen bez obje fibule, duge kosti u potkoljenici, a noge su mu amputirane već u prvoj godini života. Ušao je u historiju 2012. godine kao prvi sportista amputirac koji je učestvovao na Olimpijskim igrama.