Zeničani od danas u toplim stanovima

Radijator grijanje

Sezona daljinskog gradskog grijanja u Zenici počela je danas, ali samo s jednim kotlom u pogonu Energetike kompanije ArcelorMittal, koja je osnovni proizvođač toplote za grijanje više od 700.000 metara kvadratnih stambenog i oko 200.000 metara kvadratnih poslovnog prostora.

– Prema trenutnom stanju količina toplote kojom se zagrijavaju ove stambene i radne površine zadovoljava potrebe, jer još uvijek nisu niske dnevne temperature zraka. Drugi kotao, kako su kazali u ArcelorMittalu, će biti stavljen u pogon naredne sedmice, po okončanju završetka njegovog remonta – kazao je Feni direktor Javnog preduzeća Grijanje Zenica Kasim Sarajlić.

Navodi da se poboljšanje daljinskog grijanja, osim okončanja remonta “kotla broj dva”, očekuje i startanjem pune proizvodnje u kompaniji ArcelorMittal, koja je bila u zastoju oko dvije sedmice, te se tek sada postepeno u rad puštaju pojedini pogoni.

U normalnom ciklusu grijanja tokom zimskog perioda za grad Zenicu je neophodno osigurati oko 52 megavata toplotne energije.

U Javnom preduzeću Grijanje Zenica okončali su sve tehničke pripreme i spremno su dočekali početak nove sezone grijanja, koja će trajati 184 dana.