Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavlja uslovnu

Oscar Pistorius pušten iz zatvora 11 godina nakon ubistva djevojke

Reeve Steenkamp i Oscar Pistorius
Foto: Arhiv
Reeve Steenkamp i Oscar Pistorius

Pistorius, koji sada ima 37 godina, upucao je svoju djevojku Steenkamp više puta 2013. kroz vrata. On je kasnije tvrdio da ju je zamijenio s provalnikom

Paraolimpijac Oscar Pistorius pušten je na uslovnu slobodu iz južnoafričkog zatvora, gotovo 11 godina nakon što je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp.

Dužnosnici su potvrdili da je Pistorius u petak ujutro bio “kod kuće”, nakon što je odslužio polovinu kazne od više od 13 godina, prenosi BBC.

Majka Steenkamp rekla je da je prihvatila odluku o puštanju bivše paraolimpijske zvijezde, ali je dodala da je njena porodica ta koja “služi doživotnu kaznu”.

Pistorius, koji sada ima 37 godina, upucao je svoju djevojku Steenkamp više puta 2013. kroz vrata. On je kasnije tvrdio da ju je zamijenio s provalnikom.

Pistorius je naposljetku osuđen za ubistvo 2015. nakon što je žalbeni sud poništio raniju presudu za ubistvo iz krivičnog djela.

Prema južnoafričkom zakonu, svi prijestupnici imaju pravo na uslovni otpust nakon što odsluže polovinu ukupne kazne, koja je za Pistoriusa konačno određena 2017. na 13 godina i pet mjeseci.

Živjet će pod strogim uslovima, uključujući i nemogućnost razgovora s medijima, sve dok mu kazna ne istekne 2029. godine.

Vjeruje se da je otišao živjeti u dom svog ujaka Arnolda Pistoriusa u otmjenom predgrađu glavnog grada Pretorije.

June Steenkamp rekla je u izjavi da je porodica “uvijek znala da je uslovni otpust dio južnoafričkog pravnog sistema”.