Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oscaru Pistoriusu odobrena kaucija i puštanje u kućni pritvor

oscar-pistorius134

Južnoafričkom paraolimpijcu Oscaru Pistoriusu koji je osuđen za ubistvo svoje djevojke, sud Južnoafričke Republike danas je odobrio kauciju u iznosu od 690 dolara uz određene uslove.

Pistorius je prethodno osuđen za ubistvo iz nehata na pet godina zatvora. Tužitelji su potom zatražili prekvalifikaciju ubistva iz nehata u klasično ubistvo što je sud prošle sedmice i presudio. Ipak, tada nije izrečena kazna koju će Pistorius izdražavati.

Očekuje se kako će mu biti uzrečena kazna u trajanju od najmanje 15 godina zatvora što propisuje zakon Južnoafričke Republike.

Iz suda su danas kazali kako je Pistoriusu odobrena kaucija za puštanje u kućni pritvor.

“Slučaj se odgađa do 18. aprila 2016. godine. Podnosilac zahtjeva pušten je uz kauciju od 10.000 randa”, kazao je u sudnici zamjenik predsjedavajućeg sudije Aubrey Ledwaba.

Pistorius je imao pravo da uloži žalbu na odluku suda u Južnoafričkoj Republici, no njegovi advokati su izjavili ranije da on u materijalnom smislu nije u mogućnosti da se njegov sudski postupak produži. Iz tih razloga, sud je odlučio da njegova kaucija ne bude visoka, odnosno svega 600 eura, u protivnom sud je mogao tražiti čak 60 hiljada eura.

Pistorius će do pomenutog datuma kaznu za ubistvo izdržavati u kućnom pritvoru, odnosno u kući njegovoj ujaka u Pertoriji. Uvjet je da se može kretati u krugu od 20 kilometara od kuće i to u periodu od sedam sati ujutru do podneva. Također, Pistorius će imati elektronski nadzor, a predat će i pasoš.

Paraolimpijac je svoju djevojku Reeve Steenkam ubio pucajući iz puške u njihovom domu 14. februara 2014. godine u Pretoriji. Nakon što je optužen, Pistorius se na sudu branio tvrdnjom kako je vjerovao da se u kupatilu u kojem se nalazila Reeve, nalazio lopov.

Poznatiji kao “Blade Runner”, Pistorius je rođen bez obje fibule, duge kosti u potkoljenici, a noge su mu amputirane već u prvoj godini života. Ušao je u historiju 2012. godine kao prvi sportista amputirac koji je učestvovao na Olimpijskim igrama.