Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čestitke na uspjehu

Osmanović primio osvajače medalja na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade

osmanovic specijalna (1)

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić naglasila je da je ovo bilo najuspješnije takmičenje za sportiste sa invaliditetom iz BiH

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je predstavnike Specijalne olimpijade u BiH koji su osvojili medalje u četiri sporta na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Predstavnici BiH osvojili su deset medalja, a zlatom su se okitili Hasan Sejdinović na 200 metara u trčanju, Snežana Džida u disciplini atletika 400 m i Inkluzivna nogometna reprezentacija BiH.

– Izuzetno smo ponosni na vaše rezultate, pogotovo na uspjeh našeg zlatnog atletičara Sejdinovića i atletičarku Džidu. Ne treba zaboraviti ni uspjeh ostalih predstavnika Specijalne olimpijade BiH. Ovo ministarstvo učiniće maksimalan napor da u skladu sa svojim nadležnostima i finansijskim mogućnostima podrži rad Specijalne olimpijade BiH – rekao je ministar Osmanović.

Takmičari Specijalne olimpijade BiH osvojili su tri zlatne, dvije srebrene, pet bronzanih medalja takmičeći se u atletici, stonom tenisu, ženskom fudbalu i skoku u dalj.

Srebrene medalje su osvojili stonoteniseri Irfan Kulić i Milada Elez, a bronzane Hiba Sultanović – atletika 200 m, Njegoš Mihajlović – atletika 400 m, Snežana Džida atletika – skok u dalj, Ena Čatović – plivanje 25 m prsno i Milada Elez – stoni tenis.

Direktorica Specijalne olimpijade BiH Kada Delić naglasila je da je ovo bilo najuspješnije takmičenje za sportiste sa invaliditetom iz BiH.

– Deset osvojenih medalja pokazatelj je velikog rada i zalaganja, kako sportista, tako i trenera i svih drugih uključenih u ovaj projekat – rekla je Delić i posebno istakla ocjenu da je u proteklih deset godina najveći napredak u regionu ostvarila upravo Specijalna olimpijada u BiH, kao i da je program inkluzije koji se provodi u osnovnim i srednjim školama u BiH prepoznat kao dobar model i u drugim državama.

Osim takmičarskog dijela, u sklopu igara organizovan je Globalni samit mladih lidera i Familijarnog programa na kojem su učesnici izlagali svoje projekte, ideje i vizije.

Na svjetskim igrama učestvovalo je više od 7.000 takmičara iz oko 190 država, a Bosna i Hercegovina nastupila je s 18 takmičara.