Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oštraković: Moramo biti strpljivi, jer naše igračice u prosjeku imaju 17 godina

mirzta_ostrakovic_jedinstvo2

S dosta muke košarkašice Jedinstva BH Telekoma sinoć su u 3. kolu prvenstva BiH pobijedile ekipu Slobode iz Novog Grada (64:61).

Trener Tuzlanki Mirza Oštraković u osvrtu na utakmicu kaže za Fenu da je spomenuti duel bio “derbi sredine tabele” domaće lige i da je mladost obje ekipe razlog brojnih tehničkih pogrešaka.

– Sloboda je uvijek nezgodan protivnik iz razloga što dobro treniraju i dugo igraju zajedno. Rade slično kao i mi sa dosta mladih igračica. Sinoć smo olako ušli u utakmicu što je Sloboda iskoristila i došla već u prvoj četvrtini do prednosti od 10 poena. Uspjeli smo se vratiti u utakmicu, do kraja se igralo koš za koš. Na kraju je bilo 55:55 i otišlo se na produžetak, gdje smo za nijansu bili bolji i pobijedili smo – kaže Oštraković.

Čestitao je igračicama oba tima na borbenosti, a svojima zato što su se nakon lošeg starta uspjele vratiti i ostvariti prvu pobjedu.

– Mislim da ove mlade djevojke zaslužuju podršku i da moramo svi biti strpljivi u njihovom radu i napretku. Treba znati da je prosjek naših igračica 17 godina. Najstarija Jasmina Ahmetbegović ima 22 godine, dok je najmlađa Delila Grebović 2004. godište. U startnoj petorci imamo dvije igračice od 16 godina, a to su Naida Ruščuklić i Naida Nurkić – napominje trener Jedinstva BH Telekoma.

Ekipa je mlada i talentirana, željna rada i napredovanja, kaže, i treba vremena da se vide rezultati. A valja imati na umu da su mlađe selekcije tuzlanskog kluba već pobrale brojne trofeje ranijih godina na domaćoj i međunarodnoj sceni.

– Nastavili smo raditi sa djecom iz našeg pogona, bez igračica sa strane. Našoj djeci treba dati priliku da se kroz dobar rad i ligu afirmišu, postanu iskusne i bolje košarkašice, a tek tada da pokušaju pronaći angažman u inozemstvu. Naravno, da je to dug i mukotrpan proces, ali isto tako meni je satisfakcija raditi sa mladim igračicama i zajedno sa njima boriti se za bolje sutra bh. košarke. Moram istaći da sam ponosan na svoju igračicu Melisu Brčaninović koja briljira u Italiji, pa tako i ostalim djevojkama želim da krenu njenim stopama – zaključio je u razgovoru za Fenu Mirza Oštraković.