Ostali sportovi

vlasti ugande

Osvajačima olimpijske medalje država automobili, kuće i doživotne plate

12/08/2021

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni primio je sportiste koji su se vratili sa Olimpijade iz Japana i saopćio im koje ih nagrade čekaju

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni saopćio je da će sportisti koji su osvojili medalje na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju dobiti doživotne plaće, ali i automobile i porodične kuće.

List “Daily Monitor“ javlja da je Museveni primio sportiste Ugande koji su se vratili sa Olimpijade iz Japana i da im je saopćio koje ih nagrade čekaju.

Osvajači zlatnih medalja će dobiti doživotnu plaću u mjesečnom iznosu od pet miliona ugandskih šilinga (1.200 eura). Zlatni olimpijci iz Ugande će dobiti i nove automobile, a Vlada će im izgraditi i pokloniti im porodične kuće.

Osvajači srebrenih medalja će dobiti doživotnu plaću u mjesečnom iznosu od tri miliona šilinga (725 eura), dok će osvajači bronzanih medalja mjesečno dobivati po milion domaćih šilinga (240 eura).

Zlatne medalje za Ugandu na Olimpijadi u Tokiju osvojili su atletičar Joshua Cheptegei u utrci na 5.000 metara i atletičarka Peruth Chemutai u utrci na 3.000 metara sa preprekama. Cheptegei se okitio i srebrom u utrci na 10.000 metara. Bronzanu medalju u utrci na 10.000 metara osvojio je i Jacob Kiplimo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.