Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Otkaz košarkašu zbog učešća na protestima protiv mjera za COVID-19

Joshiko Saibou (1)

Wiedlich je kazao kako klubovi u 1. košarkaškoj ligi Njemačke marljivo rade na razvijanju higijenskih koncepata za publiku za narednu sezonu kao i pravilima zaštite na radu za igrače

Njemački košarkaš i član prvoligaša te zemlje Telekom Baskets Bonna Joshiko Saibou dobio je otkaz, jer je tokom vikenda učestvovao na protestu protiv mjera za sprečavanje širenja COVID-19, koji je održan u glavnom gradu Berlinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Menadžer kluba Wolfganga Wiedlich izjavio je kako je 30-godišnji košarkaš učešćem na protestima “prekršio ugovor o radu”, te da je zbog toga klub s njim raskinuo ugovor.

Wiedlich je kazao kako klubovi u 1. košarkaškoj ligi Njemačke marljivo rade na razvijanju higijenskih koncepata za publiku za narednu sezonu kao i pravilima zaštite na radu za igrače.

Stoga, kako je rekao, Saibou ne može biti odgovoran za rizik od trajne infekcije koju bi izazvao ostalim igračima u timu ili igračima drugih timova.

U saopćenju na web-stranici kluba navedeno je da je Saibou više puta na društvenim mrežama izrazio svoj stav prema epidemiji i virusu te prekršio zaštitne mjere primjenjujući to na protestu kojem je prisustvovao tokom vikenda.

Na protestu protiv mjera COVID-19 u Berlinu je učestvovalo više od 17.000 ljudi, demonstranti nisu nosili maske i nisu se pridržavali pravila fizičke distance.