Ovogodišnji Sberbank polumaraton obara brojne rekorde

sberbank promocija 4

Udruženje Marathon Sarajevo obavlja posljednje pripreme za 12. Sarajevo Sberbank polumaraton, koji će biti održan sutra u sklopu prvog festivala trčanja u Sarajevu “Olimpija Run Fest”.

Osim polumaratona, bit će održan i štafetni G-Drive polumaraton namijenjen timovima i lagana trka za sve građane “Novo Nordisk Fun Run” dužine četiri kilometra koja prolazi kroz najljepše dijelove grada Sarajeva.

Direktor martketinga i komunikacija Sberbank BH Vedran Peršić istakao je da sve više ljudi trčanjem bježi od stresa, te da trčanje i bavljenje sportom ima brojne beneficije.

– Sport je dobar za zdravlje, a trčanjem na polumaratonu upoznat ćete mnogo sretnih i nasmijanih ljudi, sagorjet ćete kalorije, putovat ćete svijetom jer se polumaratoni održavaju u mnogim gradovima, a bit ćete i ponosni na medalje koje osvojite – rekao je Peršić.

Kako je kazao direktor Udruženja Marathon Erol Mujanović, ovogodišnji polumaraton će biti rekordan po nekoliko aspekata.

– Imat ćemo rekordan broj učesnika, trčat će više od 1.200 takmičara, što je oko deset posto više nego prošle godine. BiH će posjetiti trkači iz 45 zemalja, što je također rekord, a bit će ostvareno oko 1.300 noćenja u Sarajevu, što govori o ekonomskom i turističkom efektu polumaratona. Također, prvi put više od 50 posto učesnika će biti iz Bosne i Hercegovine, što ukazuje na kvalitetan dugoročni rad na omasovljavanju ovog sporta u BiH – objasnio je Mujanović.

Polumaraton će početi u 09.00 sati ispred BBI centra, a zadnji rok za prolazak kroz cilj je tri sata poslije. Tokom polumaratona dijelovi saobraćajnica u Sarajevu će biti blokirani.

Uime Službe za obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Sarajeva Nedžad Fazlija, višestruki olimpijac BiH, naglasio je da Gradska uprava Grada Sarajeva od početka podržava Sarajevo Sberbank polumaraton.

– Ova sportska manifestacija svake godine okuplja veliki broj mladih i odvažnih atletičara, te motiviše rekreativce na simbolično učešće. Događaj je prilika za brojne susrete i druženje, te za promociju Sarajeva sa sportskog, ekonomskog i turističkog aspekta – rekao je Fazlija.