Pandža: Moramo odgovoriti na fizičku premoć Francuske

josip pandza

Selektor juniorske (U-18) košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Josip Pandža vjeruje da mladi bh. košarkaši mogu parirati fizički moćnoj reprezentaciji Francuske protiv koje će igrati četvrtfinale Evropskog prvenstva u turskom Samsunu.

Pandža je u izjavi za Fenu naglasio da su Francuzi prvi favorit prvenstva, te da će njegovi igrači nakon prolaska grupne faze takmičenja moći odigrati utakmicu bez velikog rezultatskog pritiska.

– Igramo protiv prvog favorita prvenstva koji ima veoma talentovanu i fizički dominantnu generaciju. Ukoliko uspijemo odgovoriti na njihovu fizičku premoć u skoku, trčanju i kontaktu, šanse nam rastu. Prvi cilj smo ostvarili, a to je prolazak grupe. Sada možemo igrati bez rezultatskog pritiska i pokazati sav svoj talenat i kvalitet – izjavio je Pandža za Fenu.

Selektor BiH naglašava da je sljedeći cilj reprezentacije BiH plasman na svjetsko prvenstvo, te da će svi bh. igrači sigurno dati svoj maksimum na terenu da ostvare taj cilj.

– Plasman na svjetsko prvenstvo bi bio veliki uspjeh. Sigurno da je Francuska veliki favorit u tom susretu, ali mi možemo obećati da ćemo dati maksimum truda i zalaganja, pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti nakon 40 minuta. Želim samo da momci vjeruju u sebe i jedan u drugoga i da pokažu karakter kao u dosadašnjem dijelu prvenstva – ističe Pandža.

Četvrtfinalni meč Francuska – BiH bit će odigran sutra od 20.45 sati u areni ”Mustafa Dagistanli” u Samsunu.